Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson: Lisätalousarviossa rahaa pandemian aiheuttamien ruuhkien purkuun oikeushallinnon alalla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2021 13.51
Tiedote

Hallitus päätti tänään vuoden 2021 neljännestä lisätalousarvioesityksestä. Esitys sisältää määrärahalisäyksiä koronaviruspandemiasta johtuvaan ruuhkan purkuun syyttäjille, tuomioistuimille ja Rikosseuraamuslaitokselle.

- Olen tyytyväinen, että saimme lisärahaa koronaruuhkien purkuun. Pandemia on vaikuttanut monin tavoin oikeusministeriön hallinnonalalla, missä koronavaikutukset näkyvät viiveellä ja koronasta aiheutuvat kustannukset ovat suuria suhteutettuna oikeusministeriön noin 1 mrd. vuotuiseen talousarvioon, toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Neljännessä lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan tuomioistuimille 4,07 milj. euroa ja syyttäjille 750 000 euroa pandemian aiheuttaman oikeudenkäyntiasioiden ruuhkan purkuun. Koronapandemia on ruuhkauttanut asioiden käsittelyä tuomioistuimissa ja syyttäjälaitoksessa, koska lukuisten asioiden käsittelyä jouduttiin keskeyttämään tai siirtymään erityisjärjestelyihin pandemian leviämisen estämiseksi.

Rikosseuraamuslaitokselle ehdotetaan 5,8 milj. euroa pandemiaan liittyvän vankeusrangaistusten täytäntöönpanoruuhkan purkamiseen. Koronapandemian takia rajoitettiin lyhytaikaisten vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa ja sakon muuntorangaistusten täytäntöönpanoa. 

Lisäksi yksityisille oikeusavustajille maksettavien korvausten määrärahatason mitoitusta ehdotetaan korotettavaksi 12 milj. eurolla.  Vuoden 2021 menojen kasvu aiheutuu muun muassa tuomioistuimien ratkaisumäärien kasvusta, kun koronapandemian aiheutunutta ruuhkaa on lisäresurssein purettu. 

Valtioneuvoston tiedote lisätalousarvioesityksestä

Lisätietoja: 
osastopäällikkö Tapio Laamanen, p. 0295 150 290, [email protected]
johtava asiantuntija Niina Puolusmäki, p. 0295 150 119, [email protected]
erityisavustaja Maria Swanljung, p. 0295 150 023, [email protected]

Sivun alkuun