Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson YK:n kriminaalipoliittisessa kongressissa: Oikeusvaltio on kestävän kehityksen kulmakivi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2021 12.48
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson korosti oikeusvaltion ja kestävän kehityksen yhteyttä Suomen puheenvuorossa YK:n kriminaalipoliittisessa kongressissa.

– Oikeusvaltion voimistaminen ja ihmisoikeuksien edistäminen ovat kestävän kehityksen kulmakiviä. Vakaa ja osallistava yhteiskunta edellyttää laillisuusperiaatteen noudattamista, vastuullista rikollisuuden ehkäisyä ja johdonmukaista korruptiontorjuntaa, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

– Rikosten ennaltaehkäisy parantaa kansalaisten elämänlaatua ja vähentää rikosoikeusjärjestelmän kustannuksia. Tehokas rikosoikeusjärjestelmä ja oikeudenmukainen oikeudenkäynti ovat oikeusvaltion tärkeitä periaatteita, mutta rinnalla tarvitaan myös vaihtoehtoisia konfliktin ratkaisumenetelmiä.

Henriksson nosti videopuheessaan esille myös koronapandemiasta seuranneen digitaalisten välineiden ja tekoälyn käyttöönoton vauhdittumisen oikeusprosesseissa. Hän toivoi, että kongressissa vaihdetaan aktiivisesti eri maiden hyviä käytäntöjä.

Kongressin julkilausuma painottaa yhteistyötä uusien rikosmuotojen torjunnassa

Kriminaalipoliittisen kongressin aluksi hyväksyttiin YK:n jäsenmaiden etukäteen valmistelema yhteinen julkilausuma, jossa on lähes sata artiklaa. Tämä Kioton julistus nostaa rikoksentorjunnan YK:n kestävän kehityksen agendalle. Julkilausuma kiinnittää erityisesti huomiota nuorten asemaan rikosoikeusjärjestelmässä ja sukupuolinäkökulmaan. Päätelmät keskittyvät paljolti kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen terrorismin ja muiden vakavien rikosten sekä uudenlaisten rikosmuotojen torjunnassa. Niitä ovat esimerkiksi uudenlaiset kyberrikokset ja lääkeväärennökset.

YK:n kriminaalipoliittinen kongressi on viiden vuoden välein järjestettävä korkean tason maailmanlaajuinen tapahtuma, joka kokoaa tuhansia osanottajia. Tämän viikon kestävä 14. kongressi järjestetään hybriditapahtumana Japanin Kiotossa ja verkossa.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]
kehittämisneuvos Aarne Kinnunen, p. 050 591 1895, [email protected]

Kongressin julkilausuma

YK:n kriminaalipoliittisen kongressin verkkosivut
 

Sivun alkuun