Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson: Turvaamme oikeudenhoidon ja vaalien toimivuuden

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.2.2021 14.04
Tiedote

Koronaviruspandemia on keskeyttänyt tuomioistuimissa useat suullista käsittelyä vaativat asiat. Tämä on aiheuttanut asioiden ruuhkautumista tuomioistuimissa. Hallitus esittää lisätalousarvioesityksessä yhteensä 8,6 miljoonan euron lisäystä Syyttäjälaitokselle, oikeusaputoimistoille ja tuomioistuimille tämän ruuhkan purkamiseen. Myös vaalien terveysturvallisuuden varmistamiseen esitetään lisäpanostuksia.

Koronavirusepidemian koko oikeushallinnolle aiheuttaman ruuhkan purkamiseksi hallitus esittää vuoden 2021 ensimmäisessä lisätalousarvioesityksessä 17,6 miljoonan euron lisämäärärahaa. Ruuhkan purun arvioidaan kestävän vähintään vuoden 2021 ajan. 
  
- Toimiva oikeusjärjestelmä on yksi demokratiamme peruspilareista. Olen erittäin tyytyväinen, että voimme turvata oikeudenhoidon toimivuuden koronavirusepidemiasta huolimatta. Oikeusvaltiossa on huolehdittava, että luottamus toimivaan oikeusjärjestelmään ja oikeudenhoitoon säilyy, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Rikosseuraamuslaitokselle taas esitetään 4,7 miljoonan euron lisäystä koronaviruspandemiasta johtuvan rangaistusten täytäntöönpanon ruuhkan purkamiseen.

Vaalien terveysturvallisuuteen panostetaan

Kuntavaalien turvalliseen toimittamiseen koronaviruspandemian aikana esitetään 1,3 miljoonan euron lisämäärärahaa. 

- Koronavirustilanteesta johtuvat erityisjärjestelyt edellyttävät aiempaa enemmän vaalivirkailijoita ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivän äänestyksessä. Myös kotiäänestykseen tarvitaan merkittävästi lisäresursseja. Lisäksi tarvitaan uusia tilaratkaisuja sekä suojavälinehankintoja. Lisämäärärahan tarkoituksena on turvata, että vaalit pystytään järjestämään turvallisesti myös poikkeuksellisissa oloissa, Henriksson painottaa.

Lisätietoja: 
ministerin erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]                         johtava asiantuntija Juha Saunamäki, p. 0295 150 192, [email protected]
 

Hallitus antoi eduskunnalle lisätalousarvioesityksen

Sivun alkuun