Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Lindström: Myös kieliasioissa tavoitteena aito vuoropuhelu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2016 12.09
Tiedote
- Asioista suoraan ja kasvokkain puhumalla löytyy mahdollisuus aitoon vuoropuheluun, joka ei toteudu ohi puhumalla sosiaalisessa mediassa vihaisin äänenpainoin, painotti oikeus- ja työministeri Jari Lindström avatessaan ensi kertaa järjestetyn kieliasiain neuvottelupäivän tänään Helsingissä.

Oikeusministeriön yhteydessä toimivan kieliasiain neuvottelukunnan tavoitteena on käynnistää uudenlainen toimintatapa eri kieliryhmien ja hallituksen välisen vuoropuhelun edistämiseksi. Ensimmäisen neuvottelupäivän pääteemoina olivat Suomessa vallitseva asenneilmapiiri eri kieliryhmiä kohtaan sekä kielellisten oikeuksien toteutuminen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Lindströmin mukaan tavoitteena on aito vuoropuhelu.

- Hallitus haluaa kuulla, mitä kieliryhmillämme on sanottavana. Päämääränä on rakentava keskustelu ilman vastakkainasettelua. Vaikka kieliryhmien koko ja asema ovat erilaiset, niin usein kieliryhmien huolet ovat samankaltaisia. Neuvottelupäivän tarkoituksena on etsiä ratkaisuja koettuihin ongelmiin ja tukea jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä.

Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan hallituksen kertomusta kielilainsäädännön soveltamisesta. Kertomus annetaan eduskunnalle ensi vuoden aikana.

- Hallitus toteuttaa parhaillaan suuria rakennemuutoksia yhteiskunnallisten palvelujen turvaamiseksi. Nämä uudistukset on toteutettava, ja hyödyt niistä koituvat kaikille, Lindström totesi.

- Vaikka muutokset ovat suuria, hallitus tulee säilyttämään kielellisten oikeuksien tason ennallaan. Kielelliset oikeudet on turvattu perustuslaissa.

Ensimmäiseen kieliasiain neuvottelupäivään oli kutsuttu perustuslaissa mainitut kieliryhmät sekä karjalankieliset. Etnisten suhteiden neuvottelukunnan kautta edustettuina olivat myös maahanmuuttajien kielet.

Lisätietoja:
erityisavustaja Arto Järvinen, puh.02951 60499, ja
kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa, puh. 02951 50181

Jari Lindström
Sivun alkuun