Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Lindström: Selvityshenkilö tarkastelemaan vakuutusoikeuden käytäntöjä

Oikeusministeriö
27.9.2016 13.57
Tiedote
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström on asettamassa selvityshenkilöä, jonka tehtävänä on selvittää vakuutusoikeuden suullisten käsittelyjen järjestelyjä ja suullisen käsittelyn vaikutuksia muutoksenhakijan oikeusturvaan. Lisäksi selvitetään käytäntöjä asiantuntijalääkärinlausuntojen pyytämisessä ja lausuntojen vaikutuksia muutoksenhakijan oikeusturvaan.
- Suullisessa käsittelyssä muutoksenhakija pääsee itse kertomaan omasta tilanteestaan. Muutoksenhakijalla on myös oikeus lausua oma käsityksensä asiantuntijalääkärinlausunnosta. Nämä ovat keskeisiä elementtejä tuomioistuinkäsittelyn avoimuuden ja läpinäkyvyyden kannalta, toteaa ministeri Lindström.

Selvityshenkilön tehtävänä on myös kartoittaa keinoja suullisten käsittelyjen ja asiantuntijalääkärinlausuntojen määrän lisäämiseksi. Arvioinnissa huomioidaan suullisten käsittelyjen ja asiantuntijalääkärinlausuntojen lisäämisen vaikutukset käsittelyaikoihin ja muutoksenhakijan oikeusturvaan.

Oikeusministeriö on pyytänyt vakuutusoikeutta arvioimaan vuoden 2017 alusta voimaan tulevan tuomioistuinlain vaikutuksia vakuutusoikeuden ratkaisutoimintaan ja ratkaisukokoonpanoihin. - Arvion perusteella pohdimme mahdollisia resurssitarpeita, ministeri Lindström toteaa. - Mahdollisia lainsäädäntötoimenpiteitä tulemme miettimään erikseen selvitysten valmistuttua.

Selvityshenkilön tehtävä tulee käsittämään vain vakuutusoikeuden prosessien arvioinnin. Varsinainen substanssilainsäädäntö vakuutusoikeuden alalta on sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla.

Vakuutusoikeutta koskeva selvitys on osa ministeri Lindströmin oikeudenhoidon kehittämisohjelmaa.

Lisätietoja:
erityisavustaja Leena Riekkola, puh. 02951 60375, kehittämispäällikkö Tuula Kivari, puh. 02951 50546, sähköposti muotoa [email protected]

Sivun alkuun