Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Meri Euroopan neuvoston oikeusministerikokoukseen Riikaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2023 13.18
Tiedote

Oikeusministeri Leena Meri osallistuu maanantaina 11. syyskuuta Riiassa järjestettävään Euroopan neuvoston epäviralliseen oikeusministerikokoukseen. Kokouksessa keskustellaan Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyvästä oikeudellisesta vastuusta.

Oikeusministerit keskustelevat myös Ukrainan oikeusjärjestelmän tukemisesta sekä sodan aikana että sodan jälkeisessä jälleenrakentamisessa. Lisäksi kokouksessa keskustellaan lasten asemasta, erityisesti Venäjälle ja Valko-Venäjälle pakkosiirrettyjen ukrainalaislasten tilanteesta.

Euroopan neuvoston yhteyteen on kesällä perustettu Venäjän aiheuttamien vahinkojen rekisteri, mikä on ensimmäinen askel Venäjän korvausvastuun toteuttamiseen. Oikeusministerit antavat kokouksessa julistuksen, jossa vahvistetaan vahinkorekisterin toimintaa ohjaavat periaatteet sekä todetaan tuen jatkuminen Euroopan neuvoston Ukraina-toimintasuunnitelman 2023–2026 toteuttamiselle.

Vuonna 1949 perustetun Euroopan neuvoston keskeisinä tehtävinä on ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen edistäminen. Tärkeänä keinona tässä työssä ovat jäsenmaita sitovat sopimukset ja niiden seuranta. Järjestöön kuuluu 46 valtiota.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Jonna Ijäs, p. 0295 150 189, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected] 
neuvotteleva virkamies Marina Venäläinen, p. 0295 150 236, [email protected]

Sivun alkuun