Hoppa till innehåll
Media

Minister Meri deltar i Europarådets justitieministermöte i Riga

justitieministeriet
Utgivningsdatum 8.9.2023 13.18
Pressmeddelande

Justitieminister Leena Meri deltar i Europarådets informella justitieministermöte i Riga måndagen den 11 september. På mötesagendan står diskussion om Rysslands juridiska ansvar i landets anfallskrig mot Ukraina.

Justitieministrarna ska också diskutera frågor som gäller att stötta Ukrainas rättssystem både under kriget och i återuppbyggnaden efter kriget. Vidare kommer ministrarna att diskutera barnens ställning, särskilt läget för de ukrainska till Ryssland och Belarus tvångsförflyttade barnen. 

Vid Europarådet inrättades i somras ett register över skadorna av Rysslands anfallskrig i Ukraina, vilket är det första steget mot att realisera ersättningsansvaret. Justitieministrarna ska ge en deklaration som fastställer de principer som styr registrets verksamhet och konstaterar fortsatt stöd för arbetet med att genomföra Europarådets handlingsplan för Ukraina 2023–2026.

De viktigaste uppgifterna för Europarådet som grundades år 1949 är att främja de mänskliga rättigheterna,  demokratin och rättsstatsprincipen. Viktiga verktyg i detta arbete är de avtal som är bindande för medlemsländerna och uppföljningen av dem. Till organisationen hör 46 länder.

Ytterligare information: 
Jonna Ijäs, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 150 189, [email protected]
Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170
Marina Venäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 236, [email protected]
 

Tillbaka till toppen