Hyppää sisältöön
Media

Viranomaiset eivät voi kommentoida vanhempien välistä huoltoriitaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2013 14.00
Tiedote -

Venäläiset tiedotusvälineet ovat uutisoineet 23.1.2013 Petroskoissa asuvan äidin ja Suomessa asuvan venäläisen isän lapsia koskevasta huoltoriidasta. Tapaus on tullut tietoon sekä oikeusministeriössä että ulkoasiainministeriössä. Kyseessä on yksityistä koskeva asia, jota ei kommentoida julkisuudessa. Kyse ei kuitenkaan ole turisteina maassa olleista henkilöistä. Voidaan kuitenkin todeta, että kyseessä on vanhempien välinen huoltoriita, jossa on kansainvälisyksityisoikeudellisia näkökohtia kuten esimerkiksi lapsen asuinpaikan määrittämiskysymys.

Haagin yleissopimukset (Haagin lapsikaappaussopimus ja lastensuojelusopimus) määrittelevät sen, miten lapsen asuinpaikka määräytyy. Haagin yleissopimusten mukaisesti lapsen huoltoa koskevat asiat päätetään siinä valtiossa, missä lapsen asuinpaikka on.

Vanhempien väliset huoltoriidat ovat vaikeita kysymyksiä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tässä on myös kysymys tuomioistuimen toimivallasta ja siitä, minkä maan tuomioistuin on toimivaltainen antamaan huoltoa koskevan päätöksen.

Lisätietoja:
hallitusneuvos Hannu Taimisto, puh. 02951 50430
sähköposti: [email protected]

Tiedote venäjäksi:

Sivun alkuun