Hyppää sisältöön
Media

Nimilain uudistaminen käynnistymässä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2016 12.59
Tiedote

Etu- ja sukunimen käyttöä koskeva nimilaki, joka tuli voimaan vuonna 1986, aiotaan uudistaa. Oikeusministeriössä laaditun arviomuistion mukaan lain ajanmukaisuuden arviointi on tarpeen, koska sekä väestörakenteessa että ihmisen yksilöllisyyttä koskevissa arvostuksissa on tapahtunut monia muutoksia.

Muutostarpeita tuovat kansainvälistymisen sekä perherakenteiden muutosten lisäksi tarve yksilöidympään nimenantoon. Lisäksi henkilötunnuksen käyttö on korostunut yksilöintivälineenä etu- ja sukunimeen verrattuna. Uudistamistyön taustalla on myös tavoite yksinkertaistaa sääntelyä ja tehostaa viranomaistoimintaa.

Lausunnolle tänään lähetetyssä muistiossa pohditaan muun muassa etu- ja sukunimiin liittyviä yhteisöllisiä arvoja kuten nimen muuttumattomuutta, sukunimisuojaa, kotimaisen nimikäytännön suojelemista ja perheen nimiyhteyttä sekä näiden suhdetta ihmisten vapauteen valita itselleen ja lapselleen mieltymystensä mukainen etu- ja sukunimi.

Arvioitavana ovat myös nimenmuutoshakemuksiin liittyvät menettelyt, jotta maistraattien ja nimilautakunnan toiminta olisi mahdollisimman tehokasta ja taloudellista. Myös käsittelyaikoja on tarpeen lyhentää.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Salla Silvola, puh. 02951 50314
sähköposti: [email protected]

Arviomuistio nimilain uudistamistarpeista


Jari Lindström norminpurku
Sivun alkuun