Hyppää sisältöön
Media

Nuorisovaaleissa opitaan demokratian pelisääntöjä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.3.2017 12.15
Tiedote

Suomi 100 -juhlavuoden valtakunnalliset Demokratiaviikot ovat 20.-31. maaliskuuta. Samaan aikaan lukuisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea alle 18-vuotiaat nuoret äänestävät kuntavaalien alla toteutettavissa Nuorisovaaleissa. Nuorisovaalit mahdollistavat kokemuksen äänestämisestä tänä keväänä noin 116 500 nuorelle. Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi järjestää vaalit yhdessä perus- ja toisen asteen oppilaitosten kanssa noin 400 oppilaitoksessa.

Nuorisovaalit toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa. Nuorisovaalit ovat osa koulujen demokratiakasvatusta, ja niissä opetellaan, miten vaalit ja demokratia toimivat sekä miten äänestäminen tapahtuu. Nuorisovaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissa vaaleissa ja vaalitulos lasketaan kuten oikeissa vaaleissa. Varsinaista tulosta tärkeämpää on tarjota nuorille kokemus äänestämisestä ja vaikuttamisesta.

- Ensimmäisen äänestyskokemuksen merkitystä on tutkittu paljon ja siinä on nähtävillä selkeä yhteys myöhemmälle äänestyskäyttäytymiselle. Tämän vuoksi äänestämisen harjoitteleminen ja vaalien merkityksestä puhuminen ovat erityisen tärkeitä, Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö toteaa.

Koulujen demokratiakasvatuksen vahvistamista on peräänkuulutettu pitkään. Perusopetuksen uusi opetussuunnitelma toi muutoksia myös oppiaineiden aloitusajankohtiin. Yhteiskuntaoppi alkaa nyt jo alakoulussa.

- Demokratiakasvatukselle on tarvetta ja on hienoa, että näin suuri määrä oppilaitoksia on lähtenyt mukaan Nuorisovaaleihin. Yhdessä nuorten kanssa vaaliteemoja käsitellään demokratiaviikoilla Nuorisovaalien lisäksi koulujen vaalipaneeleissa ja erilaisissa ajankohtaisissa keskustelutilaisuuksissa, Eero Rämö kertoo.

Allianssi kannustaa nuoria äänestämään myös muilla tavoin. Osana äänestysaktiivisuuskampanjaa on toteutettu nuorille suunnattuja videoklippejä, jotka ovat katsottavissa osoitteesta www.youtube.com/allianssiry

Lisätietoja:
Oikeusministeriö:
neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson, puh. 02951 50348
Allianssi ry:
Eero Rämö, puheenjohtaja, p. 040 539 2737
Kirsi Uusitalo, asiantuntija, p. 044 7229 350
Sofia Kari, projektisihteeri, p. 044 416 5272

Jari Lindström
Sivun alkuun