Hyppää sisältöön
Media

Oikeusapupalvelut säilyvät, vaikka hallintoa keskitetään

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2013 13.17
Tiedote -

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tiedotteessa 5.4.2013 todettiin, että oikeusapupalveluja on viime vuosina keskitetty yhä voimakkaammin kasvukeskuksiin yhdistämällä pienempiä oikeusaputoimistoja suurempiin. Tutkimuksessa on kiinnitetty huomiota siihen, että oikeusaputoimistojen määrä on laskenut vuosien 2008 - 2013 välillä 60 toimistosta 34 toimistoon.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää valitettavana, että Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tiedotteesta helposti välittyy kuva siitä, että oikeusapupalveluja oltaisiin karsittu. - Totuus on, että hallintoa karsimalla on pystytty ylläpitämään kattava oikeusapupalveluverkosto, Henriksson sanoo.

Oikeusaputoimistojen toimipaikat ovat säilyneet pääsääntöisesti ennallaan. Vain hallintoa on keskitetty, ei oikeusapupalveluja.

Vaikka valtion oikeusaputoimistoja on yhdistetty hallinnollisesti toisiinsa vuodesta 2008 lukien, oikeusapupalvelut ovat säilyneet kattavina. Palvelupisteitä valtion 34 oikeusaputoimistolla on tällä hetkellä yhteensä 165 toimipaikassa ympäri Suomea, joista 80 pisteessä oikeusapupalveluja tarjotaan virka-aikana jokaisena arkipäivänä. Muissa toimipaikoissa oikeusapupalveluja tarjotaan sopimuksen mukaan. Asiakkaita voidaan ottaa vastaan myös muualla kuin näissä toimipaikoissa.

Oikeusaputoimistot ovat olleet henkilöstömääriltään suhteellisen pieniä. Toimistojen yhdistämisten tavoitteena on ollut vähentää toimistojen haavoittuvuutta, keventää hallintoa sekä lisätä henkilöstön työtehtävien järjestelymahdollisuuksia. Hallintoa keskittämällä varsinaiseen oikeusapupalveluun jää mahdollisimman paljon voimavaroja.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Merja Muilu, puh. 02951 50200
hallitussihteeri Kirta Heine, puh. 02951 50214

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun