Hyppää sisältöön
Media

Oikeushenkilön rangaistusvastuun vähäistä käyttöä selvitetään

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2020 9.00
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut selvityshenkilön arvioimaan oikeushenkilön rangaistusvastuun suppeaa käyttöä ja sen syitä. Selvityksen tekee oikeusneuvos, oikeustieteen tohtori Jussi Tapani.

Tarkoituksena on selvittää, mistä johtuu oikeushenkilön rangaistusvastuuta koskevien asioiden vähäisyys tuomioistuimissa sekä asioiden keskittyminen työturvallisuusrikoksiin. Selvityksessä on määrä esittää myös kehittämisehdotuksia.

Oikeushenkilön rangaistusvastuuta koskevien säännösten mukaan yhteisö, säätiö tai muu oikeushenkilö, jonka toiminnassa on tehty rikos, tuomitaan maksamaan yhteisösakko. Oikeushenkilön rangaistusvastuu soveltuu yli sataan rikokseen, muun muassa moniin talousrikoksiin sekä ympäristörikoksiin.

Yhteisösakkoa koskevia vaatimuksia on ratkaistu tuomioistuimissa vuosina 2010-2018 yhteensä 564, joista 440 työturvallisuusrikoksessa. Asioiden määrää voidaan pitää varsin vähäisenä, kun otetaan huomioon oikeushenkilön rangaistusvastuun laaja soveltamisala. Huomionarvoista on myös, että valtaosa asioista koskee yhtä rikostyyppiä, työturvallisuusrikosta.

Selvityshenkilö luovuttaa raporttinsa oikeusministeriölle 31. joulukuuta 2020 mennessä.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Jussi Matikkala, puh. 0295 150 486, [email protected]  

Sivun alkuun