Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Oikeuslaitoksen kehittämisen vaihtoehdoista on keskusteltava

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2013 8.00
Tiedote -

- Oikeuslaitos on murrosvaiheessa. Tämän hetken ja tulevaisuuden vaatimuksiin vastaamiseksi tarvitaan hyvin suunniteltu ja selkeä kuva siitä, mihin tavoitetilaan oikeuslaitosta kehitetään. Tässä tarkoituksessa oikeusministeriö asetti työnsä keskiviikkona päättäneen oikeudenhoidon uudistamisohjelmaa valmistelleen neuvottelukunnan, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puhuessaan Oikeuslaitospäivässä Helsingissä tänään.

- Neuvottelukunnan työ luo pohjaa oikeuslaitosta ja sen tulevaisuutta koskevalle keskustelulle. Keskeinen kysymys on, miten oikeusturvan toteutuminen voidaan taata pitkällä aikavälillä yhteiskunnassa, jossa resurssit niukkenevat.

- Emme voi sulkeutua kuplaan ja kieltäytyä näkemästä sitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Emme myöskään voi ajatella, että tähänastiset toimintatapamme ovat ainoita oikeita. Oikeudenhoidon uudistamisohjelma on askel oikeaan suuntaan. Oikeusjärjestelmää on uskallettava kehittää niin, että se vastaa ajan haasteisiin, Henriksson painotti.

Ministeri huomautti, että valtiontalouden asettamien realiteettien näkökulmasta ei hyvän oikeusturvan ylläpitäminen ole helppo tavoite.
- Uudistamisessa on myös turvattava se, että kansalaisten luottamus oikeuslaitosta kohtaan pysyy edelleen korkealla tasolla.

- Hyvä oikeusturva ei tarkoita, että kaikki asiat käsiteltäisiin samalla tavalla. Asiat tulisi voida ratkaista mahdollisimman oikeusvarmasti jo ensimmäisessä asteessa. Hallintolainkäytön puolella muutoksenhaun painopiste tulisi olla hallinnon oikaisuvaatimusjärjestelmässä, mikä vähentäisi valitustarvetta hallintotuomioistuimiin.

- Muutoksenhaussa käsittelyketjun tulisi määräytyä asian laadun mukaan. Kaikki oikeusasteet käsittävät ketjut tulisi varata vaativimmille asioille. Näin myös käsittelyaikoja pystyttäisiin lyhentämään. Kenenkään etu ei ole se, että raskaita oikeusprosesseja käydään useissa asteissa vuosien ajan.

Neuvottelukunnan mietinnössä on kaiken kaikkiaan lähes 60 eri ehdotusta oikeuslaitoksen kehittämistoimiksi. Ministeri Henriksson nosti ajankohtaisimpina esiin tuomioistuinten asian- ja dokumentinhallinnan sähköistämisen sekä istuntosalien tekniikan uudistamisen.

- Mutta nyt on päättäjien, hallituksen ja poliittisten puolueiden vuoro arvioida, mitkä asiat viedään eteenpäin ja millä aikataululla, painotti oikeusministeri.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 02951 50148,
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun