Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Arkaluontoiset tiedot eivät saa olla kaupan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 28.1.2020 12.19
Tiedote

Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että heidän tietojaan käsitellään lainmukaisella, läpinäkyvällä ja kestävällä tavalla. Heidän on myös voitava hallita ja ymmärtää, miten ja mihin heidän tietojaan käytetään. Tätä painotti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Tietosuojapäivän avajaispuheessaan tänään.

- Maailman muuttuu suuntiin, joita meidän on vaikea vielä tänään ennakoida. Siksi on tärkeää luoda kulttuuri, jossa dataa kunnioitetaan ja arkaluontoinen tieto ei ole kaupan, Henriksson sanoi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu henkilötietojen suojan määrätietoinen kehittäminen. Oikeusministeriössä aloitetaan positiivisen luottotietorekisterin valmistelutyö. Selvityksen alla on myös automatisoidun päätöksenteon lainsäädännölliset reunaehdot.

- Minulle oikeusministerinä on itsestään selvää, että tällaisen sääntelyn laatimisessa on otettava huomioon henkilötietojen suojaa sääntelevä lainsäädäntökehikko ja sen sisältämät periaatteet. Sama koskee myös esimerkiksi sote-sääntelyä ja erilaisia digitalisaatioliitännäisiä hankkeita, Henriksson totesi.

Oikeusministeri Henriksson esitti Oikeusministeriön tervehdyksen Tietosuojapäivä 2020 -tapahtumassa, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa tänään. Lähes 350 vierailijan tilaisuuden järjestävät Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion toimisto sekä Alma Talent.

Lisätietoja:

Hanna Seppä, erityisavustaja, 029 530 131

Niklas Mannfolk, erityisavustaja, 050 306 3990

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun