Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Justitieminister Henriksson: Känslig information får inte vara till salu

Justitieministeriet
28.1.2020 12.19
Pressmeddelande

Medborgarna måste kunna lita på att deras personuppgifter behandlas på ett lagenligt, transparent och hållbart sätt. De måste också ha kontroll över och förstå hur och för vilka ändamål dessa uppgifter används. Det framhöll justitieminister Anna-Maja Henriksson i sitt tal på Dataskyddsdagen idag.

- Världen utvecklas i riktningar som vi har svårt att förutspå ännu idag. Därför är det viktigt att skapa en kultur där data respekteras, där känslig information inte finns till salu, sade Henrikson.

Regeringsprogrammet konstaterar att skyddet för personuppgifter ska utvecklas målmedvetet. På justitieministeriet påbörjas arbetet för att utveckla ett positivt kreditregister. Gränsvillkoren för automatiserat beslutsfattande utreds också.

- För mig som justitieminister är det självklart att personskyddslagstiftningen och dess principer ska beaktas då dylik lagstiftning utvecklas. Det samma gäller exempelvis sote- och hälsovårsärenden och diverse digitaliseringsprojekt, avslutade Henriksson.

Justitieminister Henriksson framförde Justitieministeriets hälsning på Dataskyddsdagen 2020 som går av stapeln i Helsingfors Mässcentrum idag. Tillställningen, som gästas av nästan 350 deltagare, anordnas av dataombudsman Reijo Aarnios byrå samt Alma Talent.

Tilläggsinformation:

Hanna Seppä, specialmedarbetare, 029 530 131

Niklas Mannfolk, specialmedarbetare, 050 306 3990

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun