Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokoukseen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2014 10.19
Tiedote -

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokous järjestetään Brysselissä maanantaina 3. ja tiistaina 4. maaliskuuta. Oikeusasioissa Suomea edustaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Oikeusministereiden kokouksessa esitellään Euroopan syyttäjänviraston valmistelua koskeva tilannekatsaus ja käydään keskustelua syyttäjänviraston rakenteeseen ja toimivaltaan liittyvistä linjauksista. Komissio on ehdottanut uuden viraston perustamista, jotta unionin taloudellisia etuja voitaisiin suojata nykyistä tehokkaammin. Komission mukaan näitä rikoksia ei jäsenvaltioissa tutkita riittävästi, mistä aiheutuu huomattavia taloudellisia tappioita koko EU:lle.

Ministereiden linjattavana on myös direktiiviehdotus, jolla on tarkoitus säännellä epäillyn ja syytetyn lapsen kohtelua esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana. Lisäksi kokouksen asialistalla on muun muassa EU:n tietosuojauudistus, jonka intensiivinen valmistelu jatkuu.

Komissio esittelee kokouksessa näkemyksensä oikeus- ja sisäasioiden EU-yhteistyön tulevaisuudesta. Komission on tarkoitus julkaista aiheesta tiedonanto pian neuvoston kokouksen jälkeen. Valmistelut kesäkuun Eurooppa-neuvostossa hyväksyttävistä uusista strategisista suuntaviivoista jatkuvat tältä pohjalta.

Kokouksen jälkeen ministeri Henriksson tapaa Brysselissä mm. EU:n perusoikeusviraston johtajan Morten Kjaerumin. Perusoikeusvirasto julkaisee 5.3. laajan selvityksen naisiin kohdistuvasta väkivallasta EU:ssa.

Henriksson tutustuu Belgian valtiolliseen järjestelmään

Ministeri tapaa matkallaan myös Belgian oikeusministerin Annemie Turtelboomin ja tutustuu Belgiassa hiljattain toteutettuun valtioreformiin.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms, puh. 02951 50176
neuvotteleva virkamies Eeva Aittoniemi, puh. 02951 50170

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun