Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Justitieminister Henriksson: Satsningar på rättsvården för första gången på länge

17.1.2020 10.51 | Publicerad på svenska 17.1.2020 kl. 12.02
Pressmeddelande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson betonade vikten av rättsstatsprincipen och tillgodoseendet av rättssäkerheten i sitt tal på Advokatdagarna.

- Tack vare denna regering har man efter en lång paus satsat på rättsvården i vårt land och för första gången på länge anvisat tilläggsfinansiering för att trygga rättsvårdskedjan. Dessa satsningar på rättsvården har inte kommit av sig själv utan det ligger mycket arbete bakom dem.

År 2020 är anslagsnivån för justitieministeriets förvaltningsområde 23 miljoner euro större än året innan. Enligt Henriksson är de tilläggsresurser som anvisats för rättsvården en efterlängtad åtgärd som behövs för att underlätta en utmanande situation.

- Dessa satsningar är ytterst viktiga. Vi har inte råd att spara in på rättsstatens grundläggande funktioner.

Henriksson säger att hon som justitieminister kommer att göra sitt bästa för att förbättra förutsättningarna för att arbeta och må bra.

- Jag önskar också att Advokatförbundet i allt högre grad arbetar för att det satsas mer på välbefinnande i arbetet och att i synnerhet unga jurister inte brinner ut under sina första arbetsår samt för att kvinnor har möjlighet att både skaffa familj och avancera i karriären till mer krävande uppgifter. 

Ytterligare information:

Hanna Seppä, justitieministerns specialmedarbetare, tfn 050 524 9655

Intervjuförfrågningar:

Niklas Mannfolk, justitieministerns specialmedarbetare, tfn 050 306 3990

Sivun alkuun