Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Oikeusturvan saatavuus on oikeusvaltion ytimessä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.10.2020 16.05
Tiedote

Koronavirusepidemian aikana digitalisaation merkitys on korostunut ennennäkemättömällä tavalla. Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia toiminnan tehostamiseen myös oikeussektorilla. Meidän tulee kuitenkin samalla varmistaa, että jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus saada oikeusturvaa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo. Henriksson osallistui tänään EU:n oikeusministerien epäviralliseen videokokoukseen.

Oikeusministerien kokouksessa keskusteltiin neuvoston päätelmistä digitalisaation hyödyntämisestä oikeussuojan saatavuuden parantamiseksi. Videokokouksessa oli esillä myös unionin yhteisten arvojen ja perusoikeuksien huomioiminen digitaaliteknologioiden ja tekoälyn suunnittelussa, kehittämisessä ja käyttämisessä.

- Parhaimmillaan digitalisointi voi johtaa nopeampiin, halvempiin ja helpommin saatavilla oleviin oikeudenhoidon palveluihin. Meidän on kuitenkin varmistettava, etteivät digitaaliset ja tekoälyyn perustuvat palvelut ole syrjiviä. Oikeusturvan saatavuus on oikeusvaltion ydin, Henriksson painottaa.

Lisäksi oikeusministerit keskustelivat lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnasta. EU-komissio antoi heinäkuussa tiedonannon EU:n strategiasta lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnan tehostamiseksi.

- On hienoa, että tätä asiaa edistetään kokonaisvaltaisesti. Taistelussa lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan on erittäin tärkeää vahvistaa yhteistyötä kaikkien keskeisten toimijoiden välillä. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme suojellaksemme lapsia.

Oikeusmisterit keskustelivat kokouksessa myös EU:n perusoikeusviraston johtajan kanssa antisemitismistä ja vihapuheesta sekä saivat tilannekatsauksen Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) valmistelusta ja sähköistä todistusaineistoa koskevien kansainvälisten neuvotteluiden tilanteesta.


Lisätietoja: 
erityisavustaja Niklas Mannfolk, puh. 050 306 3990, [email protected]
yksikön päällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, puh. 0295 150 170, [email protected]


Lisätietoa oikeus- ja sisäasioiden neuvostosta ja aikaisempia lehdistötiedotteita: 
https://www.consilium.europa.eu/fi/meetings/jha/2020/10/09/
 

Sivun alkuun