Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Ratkaisu EU-syyttäjistä on saavutettu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.6.2021 17.56
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että Suomi ja Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) ovat päässeet yhteisymmärrykseen kahden EPPOn puolesta Suomessa toimivan suomalaisen syyttäjän nimeämisestä. Virasto aloitti toimintansa tiistaina.

- Euroopan syyttäjänviraston toiminnan käynnistyminen on merkittävä virstanpylväs EU:ssa. Se auttaa suojaamaan EU:n varoja petoksilta ja korruptiolta. Olen erittäin tyytyväinen, että tämä tärkeä eurooppalainen virasto pääsee aloittamaan toimintansa tehokkaasti myös Suomessa, ministeri Henriksson sanoo.
 
EPPOn tehtäviä jäsenvaltioissa hoitavat valtuutetut Euroopan syyttäjät. Suomen on määrä saada valtuutettujen syyttäjien nimeäminen päätökseen mahdollisimman pian. Viraston toiminnan alkuvaiheessa toinen suomalaisista syyttäjistä toimii yksinomaan EPPO-syyttäjänä. Toinen syyttäjä hoitaa pääosin kansallisia syyttäjäntehtäviä. Etusija on kuitenkin aina EPPOn tehtävillä.
 
- EPPOn toimialaan kuuluvia rikoksia arvioidaan tapahtuvan Suomessa vain muutamia vuodessa. Jotta syyttäjille olisi riittävästi töitä, ja jotta he voisivat myös ylläpitää talousrikososaamistaan, on hyvä, että he voivat työskennellä myös kansallisesti, mikäli EPPO-asioita ei ole tarpeeksi, ministeri Henriksson sanoo.
 
EPPOn tehtävänä on tutkia EU:n rahoitukseen kohdistuvia rikoksia ja asettaa rikoksista epäillyt syytteeseen kansallisissa tuomioistuimissa. Kyseessä olevat rikokset ovat lähinnä EU-avustusten väärinkäyttöä, tulliveropetoksia ja niihin liittyviä korruptio- ja rahanpesurikoksia.
 
Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun