Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Leena Meri: Iloitsen oikeudenhoidon lisärahoituksesta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.6.2023 12.14
Tiedote

Uusi oikeusministeri Leena Meri on erittäin tyytyväinen hallitusohjelman sitoumuksiin oikeudenhoidon kehittämisestä ja 25 miljoonan euron lisärahoituksesta. Rahoitusta on saatu myös rangaistusten kiristämiseen sekä rikosten ennaltaehkäisyyn.

- Hallitus laatii laajan toimenpideohjelman nuoriso- ja jengirikollisuuden katkaisemiseksi. Myös rangaistuksia kovennetaan. Esimerkiksi ampuma-aserikosten rangaistuksia kiristetään ja nöyryytys tekomuotona koventaa rangaistusta, kertoo ministeri Meri.

Rangaistukset ja vankilaturvallisuus

Hallitus puuttuu siihen, etteivät yhteiskunnan ja muiden turvallisuuden kannalta vaarallisimmat vangit vapaudu ja että rikostorjuntaa vankiloissa tehostetaan.

- Suomessa otetaan käyttöön varmuusvankeus, mikä mahdollistaa vakavista rikoksista tuomittujen henkilöiden pitämisen vankilassa, mikäli he ovat edelleen vaaraksi muiden hengelle ja terveydelle. Tällainen malli on käytössä esimerkiksi Norjassa. Viranomaisten välistä tiedonvaihtoa, erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvistä henkilöistä, parannetaan. Tämä edistää vankilaturvallisuutta. Lisäksi kiinnitetään huomiota vankipaikkojen, henkilöstön ja varmuusosastojen määrään sekä valvontaan. Näiden tulee vastata tarpeita, oikeusministeri Meri toteaa.

Lisäksi ehdonalaista vapautumista koskevia säännöksiä muutetaan siten, että henkilö voi olla vankilassa istuessaan ensikertalainen vain kerran.

Oikeusprosesseja sujuvoitetaan

- Tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa oikeusprosesseja, jotta asiat tulisi nykyistä nopeammin käsitellyiksi ja ihmiset saisivat oikeutta, ministeri Meri kertoo.

Ylivelkaantumiseen puututaan ajoissa – perustetaan valtakunnallinen oikeuspalveluvirasto

Hallitus pyrkii torjumaan ihmisten ylivelkaantumista jo varhaisessa vaiheessa ja kehittämään velallisten neuvontaa.

- Hallitus tekee kattavan tarkastelun velkaantumisilmiöstä ja eri maksukyvyttömyysmenettelyjen toimivuudesta. Ulosoton suojaosa säilytetään nykyisellä tasolla. Hallitus parantaa edellytyksiä järjestää laadukkaita ja yhdenmukaisempia oikeusavun, edunvalvonnan sekä talous- ja velkaneuvonnan palveluja perustamalla valtakunnallisen oikeuspalveluviraston, oikeusministeri Meri kertoo.

- Hallitusohjelmassa on useita eri keinoja ja ratkaisuja nykypäivän ongelmiin, joita olen itsekin tuonut esiin puheenvuoroissani ja pitänyt tärkeänä, oikeusministeri Meri sanoo.

Lisätietoja:
ministeri Meren eduskunta-avustaja Teija Makkonen, p. 050 455 8472, [email protected] 

Sivun alkuun