Oikeusministeriö pyytää lausuntoja lähestymiskiellon tehostamisesta
Oikeusministeriö pyytää lausuntoja työryhmän ehdotuksesta, jolla lähestymiskiellosta tehdään nykyistä tehokkaampi. Tavoitteena on turvata uhrin oikeudet paremmin.
Työryhmä ehdottaa, että jatkossa poliisi voisi määrätä väliaikaisen lähestymiskiellon omasta aloitteestaan, vaikka rikoksen uhri pystyisi itsekin kieltoa hakemaan. Jatkossa myös varmistettaisiin, että tällaisessa tilanteessa uhri ohjattaisiin aina tukipalveluihin.
Jatkossa vakavan rikoksen uhrille voitaisiin määrätä valtion varoista oikeudenkäyntiavustaja lähestymiskieltoa koskevaan asiaan. Lähestymiskiellon hakijalta ei perittäisi maksua edes silloin, jos hakemus hylätään tai asia raukeaa. Lähestymiskiellon rikkominen olisi käsiteltävä aina kiireellisenä.
Työryhmä ehdottaa myös lähestymiskiellon sähköistä valvontaa. Tähän voitaisiin ryhtyä, jos se on välttämätöntä henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvan rikoksen uhan vuoksi. Tuomioistuin päättäisi asiasta, ja sen teknisestä valvonnasta vastaisi Rikosseuraamuslaitos.
Oikeusministeriön asettaman työryhmän tehtävänä oli arvioida laajasti eri keinoja, joilla voidaan parantaa lähestymiskiellon tehokkuutta, vähentää lähestymiskiellon rikkomista ja lisätä erityisesti lähisuhdeväkivallan uhrin turvallisuutta. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan lähestymiskieltoon liittyvä lainsäädäntö uudistetaan turvaamaan paremmin uhrin oikeudet.
Työryhmän ehdotuksesta voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 4.11.2021 mennessä.
Työryhmän ehdotus (julkaisuarkisto Valto)
Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Kirsi Pulkkinen, p. 0295 150 438, [email protected]