Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriön seminaarissa 11.11. kysytään, mitä kuuluu suomalaiselle oikeusvaltiolle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2021 15.03
Uutinen

Mikä on suomalaisen oikeusvaltion tila? Entä haasteet? Mitä eväitä Euroopan komission heinäkuussa julkaisema oikeusvaltioraportti meille antaa? Oikeusministeriön seminaarissa näihin kysymyksiin on vastaamassa suomalaisen oikeuselämän keskeisiä edustajia.

Demokratia, perus- ja ihmisoikeudet sekä oikeusvaltioperiaate ovat yhteiskuntamme perusta. Oikeusvaltiossa kaikki julkinen valta toimii lainsäädännön asettamissa rajoissa, kunnioittaa demokratiaa ja perusoikeuksia sekä on riippumattomien ja puolueettomien tuomioistuinten valvonnassa. Oikeusvaltiota kuitenkin haastetaan yhä enemmän myös EU:ssa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on kutsunut suomalaisen oikeusalan edustajia keskustelemaan oikeusvaltioperiaatteesta ja oikeuslaitoksemme riippumattomuudesta. Keskustelua käydään myös siitä, miten meillä on varauduttu ja tulisi varautua, jos oikeusvaltion periaatteita ryhdyttäisiin horjuttamaan.

Torstaina 11. marraskuuta Säätytalossa järjestettävässä seminaarissa oikeusvaltion tilaa ja uhkia valottaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Pauliine Koskelo.

Euroopan komission heinäkuussa julkaisema oikeusvaltioraportin raportin tuloksia puolestaan esittelee Salla Saastamoinen, joka toimii Euroopan komission oikeus- ja kuluttaja-asioiden pääosaston virkaa tekevänä johtajana.

Lisäksi suomalaisen oikeusvaltion tilasta ovat keskustelemassa EU:n tuomarinvalintalautakunnan puheenjohtaja Allan Rosas, korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi, korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen, Tuomioistuinviraston johtokunnan puheenjohtaja, oikeusneuvos Mika Ilveskero, Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax, professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta, professori emeritus, Olli Mäenpää ja professori Johanna Niemi Turun yliopistosta.

Tilaisuus järjestetään 11.11. kello 10.30 – 12.45, ja sitä voi seurata myös suoran verkkolähetyksen kautta osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/oikeusministerio/10012/GOD_Jw.

Lisätietoja: osastopäällikkö Johanna Suurpää, p. 0295 150 534, [email protected]
 

Sivun alkuun