Hyppää sisältöön
Media

Opas virkamiehille Ahvenanmaata koskevaan lainsäädäntöön ja itsehallintoon

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.3.2023 8.15
Uutinen

Oikeusministeriö on teettänyt oppikirjan Ahvenanmaan asioiden hoitoon liittyvistä oikeudellisista näkökohdista. Hanke on osa valtioneuvoston Ahvenanmaa-strategian toteuttamista ja 100-vuotisen Ahvenanmaan itsehallinnon huomioimista.

Oikeustieteen lisensiaatti Sten Palmgrenin kirjoittama Ahvenanmaan itsehallinto: Perehdytys valtioneuvoston virkamiehille on tarkoitettu ensisijaisesti ministeriöiden ja valtion virastojen virkamiehille. Teos soveltuu myös muille Ahvenanmaa-asioiden parissa työskenteleville tai itsehallinnosta kiinnostuneille. Palmgren on oikeusministeriön entinen pitkäaikainen Ahvenanmaan asioiden esittelijä.

Yhdeksän itsenäistä lukua mahdollistavat kirjan käyttämisen hakuteoksena. Teoksessa käsitellään muun muassa Ahvenanmaan asemaa, itsehallintolakia, lainsäädäntövaltaa ja sopimuksentekovaltaa sekä toimivaltaa hallintoasioissa, kieltä, tehtäväjakoa ja päätöksentekomenettelyä Ahvenanmaa-asioissa. Ahvenanmaasta ja EU:sta on oma lukunsa, samoin kuin talousjärjestelmästä. Viimeinen luku koskee yhteistyötä ja toimivaltaristiriitoja.

- Kun pureudutaan Ahvenanmaan itsehallintoon pinta syvemmältä, kyse ei ole vain siitä, miten itsehallintolakia ja sen yksittäisiä säännöksiä tulkitaan. On myös laajemmin ymmärrettävä Ahvenanmaan olosuhteet sekä itsehallinnon tausta ja sisältö, sanoo kirjan kirjoittaja Sten Palmgren.

Kirja ilmestyy sekä suomen- että ruotsinkielisenä. Kirja julkaistaan oikeusministeriön julkaisusarjassa 22. maaliskuuta 2023.

Samana päivänä 22.3. vietetään kouluissa Ahvenanmaa-päivää. Teemapäivä antaa opettajille ja oppilaille mahdollisuuden tutustua Ahvenanmaahan erilaisten materiaalien ja kouluvierailujen kautta. Ahvenanmaan maakunnan hallitus järjestää teemapäivän yhdessä valtioneuvoston kanslian ja oikeusministeriön kanssa. Mukana ovat Hanasaaren Svenska Nu -verkosto, Kansallisarkisto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Kielilähettiläät, Pidä Saaristo Siistinä sekä Schildts & Söderströms.

Lisätietoja:
Sten Palmgren, p. 050 325 6611
Noora Löfström, erityisasiantuntija, oikeusministeriö, p. 050 477 3302, [email protected] 

Ahvenanmaan itsehallinto: Perehdytys valtioneuvoston virkamiehille

Sivun alkuun