Hyppää sisältöön
Media

Avovankiloita ei tule kerrostaloalueille

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2014 14.00
Tiedote -

- Avovankiloita ei olla tuomassa välittömästi muun asutuksen keskelle, sillä avovankilakin on vankila, joka edellyttää oman valvottavissa olevan suojavyöhykkeensä laitoksen ympärille, muistuttaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Myöskään Rikosseuraamuslaitoksen tarkoituksena ei ole perustaa uusia avolaitoksia kaupunkien kerrostaloalueille.

– Niin sanottua kampusmallia, jossa avovankilat toimivat samalla alueella suljetun vankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston kanssa, kannattaa tukea. Sitä vastoin on itsestään selvää, ettei avovankilaa voi sijoittaa kerrostaloalueelle, ministeri painottaa.

Vankilasta vapautumisen on tapahduttava suunnitelmallisesti. Avovankiloiden toiminnan kehittäminen on osa tätä tavoitetta. Yhteydet laitoksen ulkopuolelle ovat erityisen tärkeitä vangin hallitun ja turvallisen vapauttamisen kannalta.

– Kaupungin läheisyys ja kaupungeissa sijaitsevat palvelut ovat tärkeitä vankien vapauttamiseen tähtäävän avolaitoksen toiminnalle. Avovankiloista käydään nykyisinkin töissä, koulussa, kuntoutuksessa ja muissa toiminnoissa vankilan ulkopuolella, Henriksson toteaa.

Ministeri muistuttaa, että avovankiloissa valvonta on tavanomaisen valvonnan lisäksi nykyisin yhä enemmän myös sähköistä ns. pantavalvontaa. Jos vankia valvotaan pantavalvonnalla, saadaan välitön hälytys, jos hän poistuu sallitulta alueelta.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms, puh. 02951 50176, ja
osastopäällikkö Arto Kujala, puh. 02951 50408
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun