Hyppää sisältöön
Media

Osakeyhtiölain lunastusriitoja koskeviin säännöksiin esitetään muutoksia

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2013 11.00
Tiedote -

Osakeyhtiölain säännöksiä vähemmistöosakkeenomistajien osakkeiden lunastusmenettelystä aiotaan täsmentää. Tänään 13.6. eduskunnalle annetun hallituksen esityksen tavoitteena on tehostaa ja selventää lunastusmenettelyä sekä parantaa vähemmistöosakkeenomistajien oikeussuojaa.

Esityksen mukaan Keskuskauppakamarin lunastuslautakunnan kokoonpanoa muutettaisiin siten, että lautakuntaan valittaisiin vähintään yksi jäsen sijoittajia edustavan järjestön ehdotuksesta. Lunastusmenettelyä muutettaisiin siten, että uskottua miestä ei tarvitsisi valita lunastusriitaa varten, jollei se ole välttämätöntä vähemmistöosakkeenomistajien oikeussuojan kannalta. Myös uskotulla miehellä olisi valitusoikeus välitystuomiosta.

Esitys sisältää muutoksia myös muun muassa säännöksiin lunastusmenettelyn vireille tulosta ja lunastushinnan koron alkamisajankohdasta sekä valitusoikeudesta välimiesten ja uskotun valintaa koskevaan päätökseen.

Välimiesten tekemiä lunastuspäätöksiä koskevat valitukset keskitettäisiin esityksen mukaan jatkossa Helsingin käräjäoikeuteen. Käytännössä valituksia tehdään harvoin ja niistä suurin osa on tähänkin asti käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa.

Lisätietoja:
Lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, sähköposti: [email protected], puh. 02951 50220 tai 050 340 9112

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun