Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Panttikirjat aiotaan vähitellen sähköistää kokonaan

Oikeusministeriö
18.2.2016 13.29
Tiedote
Sähköisten panttikirjojen käyttöönottoa halutaan edistää. Uusista kiinnityksistä annettaisiin jatkossa panttikirjoja vain sähköisessä muodossa, ja kiinnityksiä muutettaessa vanhat kirjalliset panttikirjat muunnettaisiin sähköisiksi. Sähköisiä panttikirjoja ei enää muutettaisi hakemuksesta kirjalliseen muotoon. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle 18. helmikuuta.

Vanhoja kirjallisia panttikirjoja ei voisi enää vuodesta 2020 alkaen käyttää uuden luoton vakuutena. Luottoa haettaessa olisi haettava joko uusia kiinnityksiä, joista annetaan sähköiset panttikirjat, tai vanhojen kirjallisten panttikirjojen muuntamista sähköisiksi.

Kiinteistönomistajien, joilla on vanhoja kirjallisia panttikirjoja luoton vakuutena esimerkiksi pankissa, ei tarvitsisi ryhtyä erityisiin toimiin esitetyn lainmuutoksen takia. Luotonantajat voisivat kuitenkin hakea hallussaan olevien vanhojen panttikirjojen massamuuntamista sähköisiksi nykyistä helpommalla menettelyllä.

Esitetyt muutokset tehostaisivat kiinteistövakuuksien hallinnointia, kun kirjallisten panttikirjojen käsittelemisen sijasta siirryttäisiin sähköisiin toimintatapoihin. Tästä tulee hyötyjä sekä luotonantajille että näiden asiakkaille. Muutokset tehostaisivat myös kirjaamisviranomaisen toimintaa.

Sähköistä panttikirjaa koskevat maakaaren säännökset tulivat voimaan 2013. Niiden mukaan kiinnityksen hakija voi valita joko kirjallisen tai sähköisen panttikirjan. Lakia säädettäessä oletettiin, että pankit ja muut merkittävät luotonantajat siirtyisivät nopeasti yksinomaan sähköisten panttikirjojen käyttöön. Toistaiseksi siirtyminen on kuitenkin ollut arvioitua hitaampaa.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen (paikalla 19.2. alkaen), puh. 02951 50224, sähköposti: [email protected]

Jari Lindström
Sivun alkuun