Hyppää sisältöön
Media

Parlamentaarinen työryhmä kehittämään eduskuntavaalien vaalijärjestelmää – piilevää äänikynnystä halutaan madaltaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2023 14.18
Tiedote

Valtioneuvosto on asettanut 16. marraskuuta parlamentaarisen työryhmän kehittämään eduskuntavaalien vaalijärjestelmää. Työryhmä kiinnittää huomiota ensisijaisesti Lapin vaalipiiriin, jossa piilevä äänikynnys on erityisen korkea.

Piilevällä äänikynnyksellä tarkoitetaan pienintä ääniosuutta, jolla ehdokasasettaja, kuten puolue, voi saada vähintään yhden edustajan valituksi vaalipiiristä. 

Vaalialuemalli on tarkoitus toteuttaa yhdistämällä Lapin ja Oulun vaalipiirit laskennallisesti toisiinsa. Vaalialuemalli koskisi vain Lapin ja Oulun vaalipiirejä, jotka kuitenkin pysyisivät itsenäisinä, eikä vaalipiirien rajoja muutettaisi. Vastaavaa toimintatapaa voitaisiin käyttää jatkossa tarvittaessa myös muihin vaalipiireihin.

Uudistus on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa. Työryhmä on asetettu vuoden 2024 loppuun asti ja se antaa ehdotuksensa vuoden 2024 aikana. Vaalialuemalli on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2031 eduskuntavaaleissa.

Työryhmässä on edustettuina kaikki eduskuntapuolueet ja sen puheenjohtajana toimii kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko.  

Lisätietoja: 
Työryhmän sihteerit: 
suunnittelija Tuomas Rekola, oikeusministeriö, p. 0295 150 195, [email protected]
erityisasiantuntija Oula-Antti Labba, oikeusministeriö, p. 0295 150 244, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset

Sivun alkuun