Hyppää sisältöön
Media

Parlamentaarinen työryhmä valmistelemaan vaalipiirijakoon liittyvää perustuslain tarkistusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.3.2013 7.00
Tiedote -

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotuksen perustuslain tarkistamiseksi vaalipiirijakoa koskevilta osin.

Voimassa olevan perustuslain mukaan Manner-Suomessa voi olla vähintään 12 ja enintään 18 vaalipiiriä. Nyt vaalipiirejä on 14. Lisäksi Ahvenanmaan maakunnan vaalipiiristä valitaan eduskuntaan yksi kansanedustaja.

Vaalipiirien määrä vähenee nykyisestä kahdella eduskunnan äskettäin hyväksyttyä esityksen vaalipiirien uudelleen järjestämisestä tasaisemman suuruisiksi. Nykyiset Kymen vaalipiiri ja Etelä-Savon vaalipiiri yhdistetään uudeksi Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi sekä Pohjois-Savon vaalipiiri ja Pohjois-Karjalan vaalipiiri uudeksi Savo-Karjalan vaalipiiriksi. Uutta vaalipiirijakoa sovelletaan ensimmäisen kerran vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmassa sovittiin perustuslain muuttamisesta siten, että vaalipiirien määräksi Manner-Suomessa kirjataan 6-12.

Perustuslain muutoksella pyritään turvaamaan poliittisen suhteellisuuden ja alueellisen edustavuuden toteutuminen vaaleissa. Poliittinen suhteellisuus tarkoittaa, että kukin poliittinen ryhmittymä saa eduskuntaan niin monta kansanedustajaa kuin sen vaaleissa saama kannatus edellyttää. Alueellinen edustavuus puolestaan tarkoittaa, että maan eri alueet ovat riittävästiedustettuina eduskunnassa.

Työryhmän toimikausi on 5.3.-30.4.2013. Perustuslain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan sen tultua lopullisesti hyväksytyksi vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeisillä ensimmäisillä valtiopäivillä.

Työryhmän puheenjohtaja on kansanedustaja Kimmo Sasi, Kansallisen kokoomuksen eduskuntaryhmä. Jäsenet ovat kansanedustaja Mikael Jungner, Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä; kansanedustaja Kimmo Kivelä, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä; kansanedustaja Tapani Tölli, Keskustan eduskuntaryhmä; kansanedustaja Anna Kontula, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä; kansanedustaja Astrid Thors, Ruotsalainen eduskuntaryhmä; kansanedustaja Tuija Brax, Vihreä eduskuntaryhmä; puoluesihteeri Asmo Maanselkä, Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ja kansanedustaja Jyrki Yrttiaho, Vasenryhmän eduskuntaryhmä. Työryhmän pysyvä asiantuntija on vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ja sihteeri lainsäädäntöneuvos Tuula Majuri oikeusministeriöstä.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Tuula Majuri, puh. 02951 50280
sähköposti: [email protected]

Lisätietoa hankkeesta

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun