Hyppää sisältöön
Media

Perintälain väliaikaisten muutosten jatkaminen lausunnolla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2021 16.37
Tiedote

Yrityksiltä veloitettavien perintäkulujen enimmäismääriä koskevien säännösten voimassaoloa ehdotetaan jatkettavaksi. Tarkoituksena on helpottaa taloudellisissa vaikeuksissa olevien yritysten tilannetta. Oikeusministeriössä valmistunut työryhmän mietintö on nyt lausunnolla.

Perintälaissa on vuoden alusta asti ollut voimassa väliaikaisesti yksityiskohtaiset säännökset muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkuluista. Mietinnön mukaan perintälain väliaikaisia säännöksiä muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkulujen enimmäismääristä sovellettaisiin tämän vuoden heinäkuusta ensi vuoden kevääseen. Tämänhetkiset säännökset ovat voimassa kesäkuun loppuun. 

Sääntelyn johdonmukaisuuden vuoksi säännökset koskisivat yrityssaatavien lisäksi myös muita sellaisia saatavia, jotka eivät ole kuluttajasaatavia, kuten saatavia, joissa velallisena on asunto-osakeyhtiö tai yhdistys. 

Tavoitteena helpottaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrityksiä

Ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on estää se, että koronavirustilanteen vuoksi maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten taloudellinen ahdinko syvenee korkeiden perintäkulujen vuoksi. 

Tratan eli yrityssaatavien perinnässä käytetyn julkisuusuhkaisen maksukehotuksen käytön rajoittamista ehdotetaan jatkettavaksi syyskuun loppuun asti. Tämän jälkeen tratan protestointiaikaa eli aikaa, jonka jälkeen tratan voi julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottotietorekisteriin, pidennettäisiin väliaikaisesti 10 päivästä 14 tai 21 päivään. Protestointiajan pidentämisellä halutaan helpottaa yritysten tilannetta antamalle niille enemmän maksuaikaa tratan vastaanottamisen jälkeen.

Tarkoituksena on, että muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkulujen rajoittaminen on voimassa, kunnes pysyvät muutokset perintälakiin tulevat voimaan. Tavoitteena on, että voimaantulo ajoittuisi keväälle 2022. 

Ehdotukseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 6.4.2021 asti.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Mirja Kapraali, p. 0295 150 033, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Jussi Päivärinne, p. 0295 150 122, [email protected]

Ehdotus saatavien perinnästä annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta: Työryhmän välimietintö 
Lausuntopalvelu
 

Sivun alkuun