Hyppää sisältöön
Media

Positiivisten luottotietojen rekisteristä keskusteltiin pyöreän pöydän tilaisuudessa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.9.2017 16.33
Tiedote

Luottoalan keskeiset toimijat keskustelivat oikeusministeri Antti Häkkäsen johdolla positiivisten luottotietojen rekisteristä ja siihen liittyvistä näkökohdista tänään. Ministeri Häkkäsen koolle kutsuman kokouksen tavoitteena oli kartoittaa eri tahojen näkemyksiä asiasta.

- Keskustelu sujui hyvässä hengessä. Voimme tämän keskustelun perusteella alustavasti arvioida oikeusministeriössä syksyn aikana, millaisiin toimiin on tarvetta ryhtyä. Hallituksen tavoite on puuttua ylivelkaantumiseen eri tavoin, totesi ministeri Häkkänen keskustelun päätteeksi.

- Oikeusministeriö arvioi myös muita ylivelkaantumiseen liittyviä lainsäädännön muutostarpeita, kuten pikaluottojen sääntelyä ja yrittäjän uutta mahdollisuutta, painotti ministeri Häkkänen. - Positiivisen luottotietorekisterin perustaminen olisi lainsäädännöllisesti iso ja vaativa hanke, jossa myös tietosuojakysymykset nousevat keskiöön.

Oikeusministeriö on aiemmin arvioinut positiivisen luottotietorekisterin perustamistarvetta vuonna 2013. Tuolloin teetetyssä selvityksessä arvioitiin oikeudellisesta näkökulmasta edellytyksiä säännellä positiivisten luottotietojen kokoamista ja käyttöä.

Selvityksen tehnyt professori Ahti Saarenpää ei suositellut tuossa vaiheessa positiivisen luottotietorekisterin perustamista. Hän katsoi, että rekisterin luominen edellyttäisi monisäikeistä lainsäädännön uudistamista samoin kuin eri toimijoiden ja etenkin rekisteröitävien oikeuksia ja velvollisuuksia koskevien näkökohtien laajaa yhteensovittamista. Lisäksi tuolloin oli perusteltua odottaa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen valmistumista.

Lisätietoja: eritysavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Antti Häkkänen
Sivun alkuun