Hyppää sisältöön
Media

Presidentti Tarja Halosta ehdotetaan vetämään Ahvenanmaan itsehallintolain uudistamista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2013 12.12
Tiedote -

Oikeusministeriö valmistelee Ahvenanmaan itsehallintolain uudistamista varten asetettavan parlamentaarisen komitean kokoamista. Komitean puheenjohtajaksi on lupautunut presidentti Tarja Halonen ja varapuheenjohtajiksi eduskuntaneuvos Gunnar Jansson sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Ministeriö on pyytänyt eduskuntaryhmiä ja Ahvenanmaan maakuntapäivillä edustettuja ryhmiä ilmoittamaan jäsenehdokkaansa komiteaan. Komitean asettaminen on tarkoitus esitellä valtioneuvostolle syyskuussa.

- Olen erittäin iloinen siitä, että työtä Ahvenanmaan itsehallinnon uudistamiseksi saadaan nyt vietyä eteenpäin. Esitys uudeksi itsehallintolaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle hyvissä ajoin ennen itsehallinnon 100-vuotisjuhlia, viimeistään alkuvuodesta 2018. Tällöin laki voidaan hyväksyä ja jättää lepäämään 2019 valittavalle eduskunnalle, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Komitean tulee antaa väliraportti vuoden 2014 loppuun mennessä.

Itsehallintolain uudistamistarpeita on selvitetty oikeusministeriön asettaman Parlamentaarisen Ahvenanmaa -työryhmän mietinnössä tammikuussa 2013 sekä Ahvenanmaan maakunnan hallituksen asettaman parlamentaarisen ns. Janssonin komitean mietinnössä vuonna 2010.

Itsehallintolain uudistamisen yhteydessä on tarkoitus tarkastella myös Ahvenanmaan taloudellisen itsehallinnon kehittämistä.

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun