Hyppää sisältöön
Media

Prosessioppaalla ja koulutuksella laatua lainsäädäntöön

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2013 7.15 | Julkaistu suomeksi 3.12.2014 klo 6.20
Tiedote -

Oikeusministeriö on julkaissut sähköisen lainvalmistelun prosessioppaan, jossa on kuvattu lainvalmistelun eteneminen ja vaiheet. Oppaan tavoitteena on parantaa lainvalmisteluhankkeiden suunnittelua, seurantaa ja arviointia. Opas on tarkoitettu ministeriöiden käyttöön lainvalmistelutyötä ja siihen perehdyttämistä varten.

 

Prosessiopas on yksi oikeusministeriön ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran Sujuvampaan lainvalmisteluun -hankkeen tuloksista, joita esiteltiin tänään 6.2. pidetyssä päätösseminaarissa.

Hankkeessa on myös laadittu lainvalmisteluprosessin osaamiskartta, jossa on määritelty lainvalmistelutyössä tarvittava asiantuntijoiden, avustavan henkilöstön ja virkamiesjohdon osaaminen. Osaamiskartan pohjalta on tehty ehdotuksia lainvalmistelun osaamisen parantamisesta mm. uuden lainvalmistelun koulutusohjelman avulla. Osaamiskarttaa on tarkoitus lisäksi käyttää ministeriössä osaamisen arviointiin ja kehittämiseen.

Uusi lainvalmistelun koulutusohjelma perehdyttää asiantuntijat lainvalmisteluprosessin hallintaan, oikeudelliseen osaamiseen, vaihtoehtojen ja vaikutusten arviointiin sekä lainvalmistelussa tarvittaviin viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin. HAUS Kehittämiskeskus Oy järjestää ohjelman pilotoinnin vuosina 2013 -2014, jonka jälkeen koulutus on tarkoitus vakiinnuttaa.

Myös virkamiesjohdolle ja avustavalle henkilöstölle on suunniteltu koulutusta. Koulutuksen ja muiden osaamista parantavien toimien suunnittelua ja toteuttamista varten oikeusministeriö on asettanut lainvalmistelun osaamisen kehittämisryhmän.

Lisätiedot:
projektiryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Maija Salo, puh. 02951 50194
projektiryhmän sihteeri, suunnittelija Hanna-Leena Iso-Ketola, puh. 02951 50506

Sujuvampaan lainvalmisteluun -hankkeen loppuraportti ja lainvalmisteluprosessin osaamiskartta

Sähköinen lainvalmistelun prosessiopas Finlexissä: http://lainvalmistelu.finlex.fi/

Hankesivut

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun