Hyppää sisältöön
Media

Oikeudenkäyntimaksuihin tarkistuksia 2011 alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2010 8.00
Tiedote -

Oikeudenkäyntimaksuja korotetaan vuoden 2011 alusta alkaen rahan arvon muutosta vastaavasti 1,45 prosentilla. Nykyiset maksut (79 - 223 euroa) nousevat 1 – 3 euroa. Asiaa koskeva oikeudenkäyntimaksulain muutos vahvistettiin presidentin esittelyssä tänään 21. joulukuuta. Vastaava 1,45 prosentin korotus koskee myös tuomioistuinten, haastemiesten ja paikallisten syyttäjien erilaisista hakemus- ja toimitusasioista perittäviä maksuja, joista säädetään tänään valtioneuvoston antamalla uudella asetuksella. Muutokset nykyisiin maksumääriin ovat 0 – 8 euroa.

Uutta on, että sähköisesti vireille pannusta riidattomasta velkomisasiasta peritään käräjäoikeudessa jatkossa 25 prosenttia alempi oikeudenkäyntimaksu kuin paperisella hakemuksella vireille pannusta asiasta. Maksu sähköisesti hoidetusta velkomisasiasta on 60 euroa, muutoin 80 euroa (nyt 79 euroa). Tarkoitus on alkuvuodesta 2011 ottaa käyttöön uusi sähköinen, internetpohjainen asiointiliittymä, joka on suunnattu erityisesti pienille perintätoimistoille, yksityisasiakkaille ja julkisyhteisöille.

Muutoksia julkisia hankintoja koskevien asioiden oikeudenkäyntimaksuihin
Oikeudenkäyntimaksu hankinta-asioissa markkinaoikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa määräytyy jatkossa riippumatta asian lopputuloksesta. Tähän asti maksua ei ole peritty, jos hakemus peruutetaan tai asia jää tutkimatta. Jos markkinaoikeus ei myönnä puitejärjestelyyn perustuvassa hankinnassa käsittelylupaa, peritään puolet oikeudenkäyntimaksusta.

Oikeudenkäyntimaksu markkinaoikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa on ensi vuoden alusta alkaen 226 euroa (nyt 223 euroa).

Lisätietoja:
hallitusneuvos Ahti Penttinen, puh. 09 1606 7547, sähköposti: [email protected]

Laki ja asetus löytyvät tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi

Sivun alkuun