Hyppää sisältöön
Media

Rikesakkojen korottamista valmistellaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.7.2015 10.05
Tiedote

Oikeusministeriössä valmistellaan rikesakkojen korottamista kaksinkertaisiksi hallitusohjelman mukaisesti. Tarkoituksena on, että tätä koskeva valtioneuvoston asetus annettaisiin elokuussa ja muutos tulisi voimaan 1. syyskuuta 2015.

Rikesakko on euromäärältään kiinteä, päiväsakkoa lievempi varallisuusrangaistus, jonka määrää pääsääntöisesti poliisi. Se voi nykyisin olla suuruudeltaan 10 - 115 euroa. Summa riippuu rikkomuksen vakavuudesta

Tarkoituksena on korottaa kaikki rikesakon rahamäärät kaksinkertaisiksi. Korkein 115 euron rikesakko korotettaisiin kuitenkin 200 euroon, sillä tätä euromäärää korkeampi rikesakko edellyttäisi lain muuttamista.

Rikesakkoja annetaan vuosittain noin 300 000, suurin osa liikennerikkomuksista. Esimerkiksi enintään 15 km/h ylinopeudesta tiellä, jossa suurin sallittu nopeus on yli 60 km/h, määrätään moottoriajoneuvon kuljettajalle nyt 70 euron rikesakko. Jatkossa tämä rikesakko olisi 140 euroa. Rikesakko voidaan määrätä myös esimerkiksi järjestysrikkomuksesta.

Suunnitellun rikesakkojen kaksinkertaistamisen arvioidaan lisäävän valtion rikesakkotuloja nykyisestä 20 miljoonasta eurosta noin 40 miljoonaan euroon vuodessa.

Myös päiväsakkoja korotetaan

Hallitusohjelman mukaisesti jatkossa on tarkoitus valmistella esitys myös päiväsakkojen korottamisesta. Päiväsakkojen korottaminen edellyttää lain muuttamista ja se valmistellaan normaalissa lainvalmisteluprosessissa.

Päiväsakkoja määrätään muun muassa suurista ylinopeuksista ja muista sakolla rangaistavista rikoksista. Sakon määrään vaikuttavat teon moitittavuus ja tuomitun tulot.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Ville Hinkkanen, puh. 02951 50165, sähköposti: [email protected]

Jari Lindström
Sivun alkuun