Hyppää sisältöön
Media

Rikoksentorjuntakilpailun voitti Otan vastuun -verkkoaineisto

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2015 11.18
Tiedote
Kansallisen rikoksentorjuntakilpailun teemana oli tänä vuonna kyberrikollisuus. Kilpailussa etsittiin hankkeita, jotka ehkäisevät esimerkiksi tietomurtoja, petoksia tai lasten seksuaalista hyväksikäyttöä verkossa. Kilpailun voitti Pelastakaa Lapset ry:n hanke, jossa tuotettiin suomenkielinen verkkomateriaali ihmisille, jotka tuntevat seksuaalista kiinnostusta lapsiin ja lasten kuviin. Hanke edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa joulukuussa Luxemburgissa.

Pelastakaa Lapset ry:n Otan vastuun -verkkoaineiston tavoitteena on ennalta ehkäistä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja siihen liittyvän kuvamateriaalin leviämistä. Lisäksi aineiston tavoitteena on tukea henkilöiden omien haitallisten käsitysten, ajatusten ja toiminnan hallitsemista ja viime kädessä muuttaa toimintaa ja ehkäistä verkossa tapahtuvaa rikollista toimintaa. Lisäksi aineisto toimii tukena lapsiin kohdistuvien seksuaalirikoksista tuomittujen ja epäiltyjen kanssa työskenteleville ammattilaisille. Aineiston sisällön ja rakenteen laatimisessa hyödynnettiin seksuaalirikoksista tuomittujen vankien näkemyksiä.

Rikoksentorjuntakilpailun voittajan valitsi raati, johon kuului edustaja Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta ja oikeusministeriöstä. Raati luki Pelastakaa Lasten hankkeen ansioiksi mm. uudenlaisen lähestymiskulman vaikeaan aiheeseen, laaja-alaisen taustatyön sekä mahdollisuuden käyttää järjestelmää nimettömänä. Heikkoutena tässä, kuten muissakin hankkeissa, oli arviointitutkimuksen puute.

Raadin näkemyksen mukaan myös kaksi muuta kilpailuhanketta torjuvat tehokkaasti kyberrikollisuutta. Helsingin poliisilaitoksen nettipoliisitoiminta on aloitettu syyskuussa 2008 IRC-Galleriassa, josta se on sittemmin levinnyt useisiin eri palveluihin. Näkyvällä poliisityöllä netissä pyritään ennalta ehkäisemään rikoksia, madaltamaan kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin ja puuttumaan akuutisti etenkin sosiaalisessa mediassa tapahtuviin rikoksiin. Toiminnalle keskeistä ovat kasvollisuus ja alhaisen kynnyksen viestintä. Nettipoliisitoiminnan pääpainopiste on rikoksia ennalta estävässä työssä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen yhdessä F-Securen ja Viestintäviraston kanssa rakentaman Ransomware-verkkosivuston tavoite puolestaan on ehkäistä kiristysohjelman aiheuttamia taloudellisia menetyksiä, parantaa uhrien mahdollisuutta saada rahansa takaisin sekä tarjota kansalaisille ei-kaupallinen menetelmä palauttaa haittaohjelman saastuttaneet tietokoneet toimintakuntoon. Kansalaisten avunpyynnöt viranomaisilta ovat käytännössä loppuneet ja vapauttaneet viranomaisten resursseja.

Lisätietoja kilpailusta: erikoissuunnittelija Mika Junninen, oikeusministeriö, puh. 02951 50406.
Otan vastuun -hankkeesta: asiantuntija Jenni Häikiö, Pelastakaa Lapset, puh. 050 432 1076

Jari Lindström
Sivun alkuun