Hyppää sisältöön
Media

Rikosseuraamuslaitoksen ja poliisin yhteistyötä tehostetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2021 13.33
Tiedote

Rikosseuraamuslaitoksen ja poliisin yhteistyön järjestämistä täsmennetään. Tavoitteena on parantaa vankiloiden ja yhteiskunnan turvallisuutta ja estää vankeusaikaista rikollisuutta.

Lainmuutokset selkeyttävät Rikosseuraamuslaitoksen ja esitutkintaviranomaisten välistä tehtävänjakoa ja parantavat viranomaisten välistä tiedonvaihtoa. Muutokset koskevat vankeuslakia, tutkintavankeuslakia, henkilötietojen käsittelystä Rikosseuraamuslaitoksessa annettua lakia sekä poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistoiminnasta annettua lakia.

Lainmuutoksilla täsmennetään Rikosseuraamuslaitoksen toimivaltuuksia ja rekistereiden tietosisältöä koskevia säännöksiä. Rikosseuraamuslaitoksen tiedon luovuttamista koskevia säännöksiä muutetaan siten, että poliisi tai muu esitutkintaviranomainen voi nykyistä paremmin saada Rikosseuraamuslaitokselta tehtäviensä hoitamiseksi tarpeelliset tiedot. Muutokset sääntelevät myös sen, että Rikosseuraamuslaitos voi osallistua poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteisen rikostiedusteluyksikön toimintaan.

Lisäksi täsmennetään vankiloiden kameravalvontaa ja etsintäkuuluttamista koskevia säännöksiä sekä säädetään vankien ja tutkintavankien käytössä olevien Rikosseuraamuslaitoksen maksukorttien valvonnasta.

Lainmuutokset on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä huomenna perjantaina. Muutokset tulevat voimaan 1. toukokuuta.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Anne Kohvakka, puh. 0295 150 183, [email protected] 

Valtioneuvosto.fi/päätökset  

Sivun alkuun