Hyppää sisältöön
Media

Ruorijuopumuksen promilleraja ja rangaistussäännökset pohdintaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.6.2010 13.00
Tiedote -

Vesiliikennejuopumusta koskevien säännösten muutostarvetta pohtimaan asetetaan oikeusministeriön työryhmä. Asiasta sovittiin tänään ministeritapaamisessa, johon osallistuivat oikeusministeri Tuija Brax, liikenneministeri Anu Vehviläinen ja sisäasiainministeri Anne Holmlund.

Tavoitteena on selvittää ruorijuopumuksen promillerajan mahdollisen alentamisen vaikutuksia vesiliikennettä koskeviin rangaistussäännöksiin. Työryhmä saa tehtäväkseen pohtia myös muita keinoja puuttua vesiliikennejuopumuksiin ja -turvallisuuteen.

Muun liikennejuopumuksen kuin ruorijuopumuksen raja on nykyisin 0,5 promillea. Ruorijuopumuksen raja on nykyisin yksi promille, mutta rikos täyttyy jo alemmalla promillemäärällä, jos veneen kuljettajan suorituskyky on huonontunut ja olosuhteet ovat sellaiset, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle. Perusteena ruorijuopumuksen rattijuopumusta korkeammalle promillerajalle on ollut se, että vesiliikennejuopumusta sovelletaan vakavuudeltaan hyvin erilaisiin tilanteisiin aluksen koon ja kapasiteetin sekä vesialueen ja väylän suuruuden mukaan.

Voimassa olevaa toista rangaistavuuden edellytystä, yhden promillen rajaa, voidaan pitää varsin korkeana, sillä promillen humalatila kiistatta alentaa kuljettajan suorituskykyä.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Matti Marttunen, puh. (09) 1606 7653
(sähköposti: [email protected])

Sivun alkuun