Hyppää sisältöön
Media

Sananvapauden ja yksilön suojan tasapainoa haetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2010 11.30
Tiedote -

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on viidessä tänään antamassaan ratkaisussa katsonut Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen sananvapausartiklaa tuomitessaan rangaistuksia valtakunnansovittelijana olleen virkamiehen naisystävää koskevien tietojen ja kuvien julkaisemisesta (tapaukset Soila v. Suomi, Tuomela ja muut v. Suomi, Flinkkilä ja muut v. Suomi, Iltalehti ja Karhuvaara v. Suomi, sekä Jokitaipale ja muut v. Suomi). Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, etteivät Suomen tuomioistuimet olleet löytäneet oikeaa tasapainoa sananvapaudesta ja yksityiselämän suojasta johtuvien vaatimusten välille.

Suomi ei sen sijaan ollut rikkonut sananvapausartiklaa tuomitessaan lehdistössä esitetyn väitteen urheilujoukkueen tekemästä joukkoraiskauksesta kunnianloukkaukseksi (tapaus Ruokanen ja muut v. Suomi).

Oikeusministeriö tilasi viime lokakuussa oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikalta selvityksen sananvapautta ja yksilön suojaa koskevasta lainsäädännöstä Ruotsissa, Norjassa ja Alankomaissa.

Selvityksessä vertaillaan sananvapauden sekä yksityiselämän ja kunnian suojan sääntelyä samoin kuin sananvapauden käyttöön liittyviä vastuujärjestelmiä. Lisäksi selvitetään, miten vertailumaiden oikeudessa on säännelty lähdesuojaa ja oikeutta anonyymiin ilmaisuun. Selvityksessä huomioidaan Euroopan ihmisoikeussopimus ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntö. Selvityksen on määrä valmistuatoukokuun lopussa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista mahdollisesti tehtäviä johtopäätöksiä on luontevaa arvioida tarkemmin selvityksen valmistuttua.


Lisätiedot:
lainsäädäntöjohtaja Sami Manninen, (OM), puh. 09 1606 7690
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun