Hyppää sisältöön
Media

Suomen säädöskokoelman julkaisemista aiotaan uudistaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2010 10.00
Tiedote -

Uudet lait, asetukset ja muut säädökset sisältävän säädösjulkaisun, Suomen säädöskokoelman, julkaisemista aiotaan uudistaa. Internet-tietoverkossa julkaistavasta säädöskokoelman sähköisestä versiosta tulisi vuoden 2011 alussa ensisijainen julkaisumuoto. Vastedes säädökset ja muut asiakirjat julkaistaisiin verkossa yksittäin eikä enää useasta asiakirjasta koottuina vihkoina.

Hallitus päätti asiaa koskevan lakiesityksen sisällöstä tänään. Esitys annetaan eduskunnalle tasavallan presidentin esittelyssä perjantaina 29. lokakuuta.

Uudistus nopeuttaisi säädösten julkaisemista ja selkiyttäisi sähköisten säädösaineistojen käyttöä. Vastaavat muutokset koskisivat myös säädöskokoelman erillissarjana julkaistavia valtiosopimuksia. Säädöskokoelman painatuksesta valtion tehtävänä luovuttaisiin 1.1.2011.

Syynä painamisesta luopumiseen on maksullisten tilausten vähäisyys: painetun säädöskokoelman julkaiseminen ja jakelu on ollut tappiollista jo usean vuoden ajan. Tällä hetkellä tilausmäärä on 1 400 kappaletta, ja ensi vuonna sen arvellaan painuvan alle tuhannen. Suomen säädöskokoelma on ollut maksutta saatavilla oikeusministeriön ylläpitämässä Finlex-säädöstietopankissa jo vuodesta 1997. Säädöskokoelmaa on julkaistu painettuna vuodesta 1860 lähtien, aluksi Suomen Suuriruhtinanmaan Asetus-Kokous-nimisenä.

Vastaavanlainen uudistus on toteutettu viime vuosina muun muassa Tanskassa, Virossa, Espanjassa, Portugalissa, Alankomaissa, Belgiassa, Itävallassa ja Sloveniassa. Esityksen mukaan valtiolle kertyisi uudistuksesta säästöjä ensi vuonna lähes 200 000 euroa. Painettua säädöskokoelmaa olisi vuonna 2011 saatavilla kerran viikossa ilmestyvänä Edita Publishing Oy:n julkaisuna. Myös sidottuja säädöskokoelmavuosikirjoja olisi mahdollista tilata.

Lisätietoja:
tietopalvelupäällikkö Aki Hietanen, puh. 09 1606 7894
hallitusneuvos Mirja Kurkinen, puh. 09 1606 7621,
sähköpostiosoitteet: [email protected]

Sivun alkuun