Hyppää sisältöön
Media

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksen turvaaminen EU:ssa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2013 12.44
Tiedote -

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on yhdessä 15 muun eurooppalaisen ministerin kanssa allekirjoittanut vetoomuksen, jossa toivotaan yhtenäisen toimintapolitiikan laatimista EU:lle lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transsukupuolisten ihmisten perusoikeuksien turvaamiseksi ja syrjinnän torjumiseksi EU:n jäsenvaltioissa.

Vetoomus julkistetaan tänään 16. toukokuuta Haagissa, Hollannissa. Suomea allekirjoitustapahtumassa edustavat suurlähettiläs Klaus Korhonen ja oikeusministeriön demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää.

Vetoomus on osoitettu EU:n komissiolle, ja sen tavoitteena on parantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa eri elämän alueilla.
Vetoomuksessa pidetään EU-tason toimia välttämättöminä seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella tapahtuvan syrjinnän poistamiseksi.

Vetoomuksen taustalla ovat muun muassa EU:n perusoikeusviraston tutkimukset, jotka kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin kohdistuvien vihapuheiden ja jopa viharikosten olevan arkipäivää useissa jäsenvaltioissa. Koska EU:ssa ei tähän liittyen ole yhteistä ohjetta tai toimintatapaa, jäsenvaltioiden lähestymistavat tilanteeseen eroavat toisistaan. Yhteisillä EU-toimilla on saatu aikaan muutosta monen muun syrjintämuodon ehkäisyssä, vetoomuksessa todetaan.

Muut vetoomuksen allekirjoittaneet ministerit tulevat Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Saksasta, Espanjasta, Itävallasta, Ruotsista, Tanskasta, Belgiasta, Hollannista, Luxemburgista, Sloveniasta, Kroatiasta, Tšekistä, Latviasta ja Maltalta.

Lisätietoja:
yksikön johtaja Johanna Suurpää, puh. 02951 50534

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun