Hyppää sisältöön
Media

Seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistus etenee - myös seksuaalinen häirintä ehdotetaan rangaistavaksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.7.2013 7.38
Tiedote -

Oikeusministeriössä valmistellut ehdotukset seksuaalirikoksia koskeviksi lainsäädäntömuutoksiksi on lähetetty lausuntokierrokselle. Luonnoksessa hallituksen esitykseksi ehdotetaan muun muassa raiskauspykälän soveltamisalan laajentamista sekä seksuaalisen häirinnän säätämistä erikseen rangaistavaksi. Myös rangaistukset tiukentuisivat.

Teko, joka nykyisin rangaistaan sukupuoliyhteyteen pakottamisena, olisi jatkossa rikosnimikkeeltään raiskaus. Samalla raiskauksen tämän tekomuodon enimmäisrangaistus korotettaisiin kolmesta vuodesta neljään vuoteen vankeutta. Jos raiskauksessa on käytetty väkivaltaa, sitä ei enää voitaisi katsoa raiskauksen lievimmäksi tekomuodoksi, vaan rangaistus olisi ankarampi. Maksimirangaistus raiskauksesta on kuusi vuotta vankeutta.

Törkeän raiskauksen alaa puolestaan laajennettaisiin niin, että alle 18-vuotiaaseen henkilöön kohdistuva raiskaus olisi aina törkeä.

- Muutosten yhtenä tarkoituksena on kiristää rangaistuskäytäntöä kaikista raiskausrikoksista, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa.

Uutena rikoslakiin tulisi pykälä seksuaalisesta häirinnästä. Seksuaaliseksi häirinnäksi määriteltäisiin toiseen henkilöön kohdistuva koskettelu tai muu siihen vakavuudeltaan rinnastettava teko, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistus olisi sakkoa.

Samalla loputkin seksuaalirikokset aikuiseen kohdistunutta seksuaalista häirintää lukuun ottamatta siirrettäisiin virallisen syytteen alaisiksi. Nykyisin syyttäjä ei saa nostaa kaikista aikuisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista syytettä, jos asianomistaja ei sitä halua taikka erityisen tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista. Myöskään asianomistajan vakaa tahto ei jatkossa enää voisi estää syytteen nostamista. Kaikki lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat jo nyt virallisen syytteen alaisia.

Lausuntojen jättämisen määräaika päättyy 13.9.2013, minkä jälkeen hallituksen esitys viimeistellään oikeusministeriössä.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Jukka Lindstedt, puh. 02951 50492
s-posti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun