Hyppää sisältöön
Media

Rankaisemista WLAN-verkon luvattomasta käytöstä ei kannateta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2010 6.00
Tiedote -

Suojaamattoman langattoman internet-lähiverkon WLAN:in käytön rangaistavuutta koskevasta oikeusministeriön muistiosta on valmistunut lausuntotiivistelmä. Suurin osa lausunnonantajista kannattaa rangaistavuuden poistamista kokonaan tapauksissa, joissa suojaamatonta WLAN-yhteyttä käytetään ilman omistajan lupaa. Lausunnon antoi yhteensä 15 tahoa.

Nykyisen lain mukaan tekoa voidaan pitää luvattomana käyttönä, mikä on rangaistavaa. Salaamattoman verkon luvattomasta käytöstä on käräjäoikeus antanut Suomessa tiettävästi vain yhden tuomion, jonka hovioikeus on pysyttänyt voimassa ja josta ei ole valitettu korkeimpaan oikeuteen.

WLAN-verkon luvaton käyttö voi hidastaa tukiaseman omistajan omaa internet-yhteyttä. Lausunnoissa ei kuitenkaan pidetä teon rangaistavuutta välttämättömänä, koska omistaja voi estää luvattoman käytön helposti suojaamalla verkkonsa salasanalla.

Useissa lausunnoissa pidettiin tärkeänä, että verkkoyhteyden omistajan oikeusturva taataan väärinkäyttötapauksissa. Rangaistavuuden poistavaa lainsäädäntöä ei myöskään pitäisi sitoa liian ahtaasti tiettyyn teknologiaan.

Oikeusministeriö ryhtyy valmistelemaan esitystä lainsäädännön muuttamiseksi niin, ettei toisen henkilön suojaamattoman WLAN:in käyttö olisi luvattomana käyttönä rangaistavaa. Lainvalmistelu aloitetaan aikaisintaan syksyllä 2010.


Lisätiedot:
lainsäädäntösihteeri Sami Kiriakos, puh. 09 1606 7696

Sivun alkuun