Hyppää sisältöön
Media

Summaaristen riita-asioiden keskittäminen eräisiin käräjäoikeuksiin valmisteluun

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2016 10.12
Tiedote
Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan ehdotusta summaaristen riita-asioiden keskittämisestä eräisiin käräjäoikeuksiin. Summaarisia ovat lähinnä sellaiset riidattomat velkomisasiat, jotka käräjäoikeus ratkaisee kirjallisessa menettelyssä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström linjasi helmikuussa 2016, että asiassa edetään keskittämällä summaariset riita-asiat enintään kahteen käräjäoikeuteen hovioikeuspiiriä kohti. Tällöin summaarisia asioita käsitteleviä käräjäoikeuksia olisivat Itä-Uudenmaan, Kainuun, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Oulun, Pirkanmaan ja Pohjanmaan käräjäoikeudet. Keskittämissuunnitelmaa ja summaaristen asioiden käsittelypaikkoja täsmennetään jatkovalmistelussa.

Työryhmän tehtävänä on valmistella ehdotus lainsäädännön muuttamiseksi siten, että mahdollistetaan summaaristen riita-asioiden keskittäminen rajoitettuun määrään käräjäoikeuksia. Lisäksi tulisi mahdollistaa se, että velkoja voisi yhdellä ja samalla haastehakemuksella hakea sekä ulosottoperustetta että sen täytäntöönpanoa. Tämä yksinkertaistaisi menettelyä ja tuottaisi säästöjä.

Työryhmän tulee myös laatia ehdotus lainsäädännöksi, joka velvoittaisi perintäyritykset käyttämään toiminnassaan käräjäoikeuden ja ulosoton sähköisiä tietojärjestelmiä. Lisäksi työryhmän tulee arvioida todisteellisen tiedoksiannon kehittämismahdollisuuksia.

Työryhmän toimikausi on 15.8.2016 - 31.1.2017.

Summaaristen asioiden käsittelyn keskittäminen sisältyy oikeudenhoidon uudistamisohjelmaan vuosille 2013 - 2025. Hanke liittyy käräjäoikeusverkoston uudistamiseen.

Lisätietoja:
työryhmän puheenjohtaja, lainsäädäntöneuvos Maarit Leppänen, puh. 02951 50276, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun