Hyppää sisältöön
Media

Terrori-iskuihin varautumisessa uhrien tietotarpeet paremmin huomioon

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2021 10.00
Tiedote

Oikeusministeriön työryhmä on valmistellut tietomateriaalia terrorismin uhrien ja heidän läheistensä tarpeisiin. Materiaali on tarkoitettu käytettäväksi, jos Suomessa tapahtuisi terrori-isku. Tieto on tarpeen myös, jos ulkomailla tapahtuneen iskun kohteeksi joutuu suomalainen tai Suomessa pysyvästi asuva henkilö.

Työryhmän tehtävänä oli valmistella tietomateriaalia terrorismin uhreille ja heidän perheenjäsenilleen. EU:n terrorismidirektiivin täytäntöönpanon valmistelussa oli havaittu kehittämistarpeita uhreille tiedottamisessa. Työryhmän tuli myös tehdä ehdotus terrorismin uhrien kansallisesta EU-yhteyspisteestä.

Työryhmä on suunnitellut sisällön tietomateriaaliksi, jossa kerrotaan terrorismin uhreille ja heidän perheenjäsenilleen saatavilla olevasta avusta ja tuesta, korvausjärjestelmistä ja uhrin oikeuksista. Tietomateriaali ehdotetaan julkaistavaksi suunnitteilla olevassa valtionhallinnon yhteisessä kriisiportaalissa. Tieto on tiivistetty verkkosivuilta tulostettavaan esitteeseen, jota voidaan jakaa paikallisesti terrori-iskun jälkeen. Lisäksi tiedottamisessa ehdotetaan hyödynnettäväksi 112 Suomi -mobiilisovellusta.

Kansalliseksi terrorismin uhrien EU-yhteyspisteeksi työryhmä ehdottaa Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystystä. Yhteyspiste helpottaisi terrori-iskun jälkeen tapahtuvaa nopeaa tiedon ja avun välittämistä koordinoidusti.

Työryhmä arvioi, että materiaalia voidaan hyödyntää sellaisissakin väkivaltaisissa iskuissa, jotka eivät ole terrori-iskuja.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Mervi Sarimo, p. 0295 150 570, [email protected]

suunnittelija Katja Repo, p. 0295 150 085, [email protected]

Terrorismin uhrien tiedontarpeisiin varautuminen
 

Sivun alkuun