Hyppää sisältöön
Media

Todistelua koskeva lainsäädäntö uudistetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2010 13.00
Tiedote -

Todistelua yleisissä tuomioistuimissa koskevaa lainsäädäntöä ryhdytään uudistamaan oikeusministeriön asettamassa toimikunnassa. Todistelua koskevat säännökset ovat osittain vanhentuneet ja ne tulisi saattaa ajan tasalle myös siksi, että muut oikeudenkäyntiä koskevat säännökset on uudistettu viime vuosikymmenien aikana.

Toimikunnan on arvioitava, missä määrin voimassa olevat säännökset todistelusta vastaavat nykyisiä oikeudellisia ja yhteiskunnallisia käsityksiä. Arvioinnissa tulee ottaa huomioon oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin liittyvät perus- ja ihmisoikeudet sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytäntö.

Erityisesti on nähty tarpeelliseksi uudistaa säännökset todistajan vaitiolo-oikeudesta ja vaitiolovelvollisuudesta. Myös todistajana toimimisen edellytyksiä, todistajan valaa ja vakuutusta sekä mm. asiantuntijoiden kuulemista koskevien säännösten uudistamista on pidetty tarpeellisena. Käytännön soveltamisvaikeuksia on aiheutunut siitä, että laissa ei säädetä lainvastaisesti hankittujen todisteiden hyödyntämisestä.

Toimikunnan työn on määrä valmistua 30. huhtikuuta 2012.

Toimikunnan puheenjohtaja on professori Dan Frände ja varapuheenjohtaja lainsäädäntöjohtaja Asko Välimaa oikeusministeriöstä. Jäsenet ovat lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio oikeusministeriöstä, hallitusneuvos Katriina Laitinen sisäasiainministeriöstä, valtionsyyttäjä Mika Illman Valtakunnansyyttäjänvirastosta, hovioikeudenneuvos Paula Salonen Helsingin hovioikeudesta, käräjätuomari Tatu Leppänen Vantaan käräjäoikeudesta, käräjätuomari Eija Larinkoski Helsingin käräjäoikeudesta, asianajaja Markku Fredman Suomen Asianajajaliitosta ja asianajaja Petra Kiurunen Suomen Asianajajaliitosta.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio, puh. 09 1606 7708
sähköposti: [email protected]

Toimikunnan asettamispäätös löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi

Tuija Brax
Sivun alkuun