Hyppää sisältöön
Media

Trondheimin saamelaistapaamisen yhteinen tervehdys

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2017 14.33
Tiedote

Saamelaiskäräjien puheenjohtajat ja saamelaisasioista vastaavat pohjoismaiset ministerit tapasivat tänään Trondheimissa Norjassa juhlistaakseen ensimmäisen saamelaistapaamisen 100-vuotispäivää. Suomea tilaisuudessa edusti kansliapäällikkö Asko Välimaa. Tilaisuudessa annettiin yhteinen tervehdys:

"Saamelaiskäräjien puheenjohtajat ja saamelaisasioista vastaavat ministerit onnittelevat kaikkia saamelaisia tänä vuonna vietettävän saamelaistapaamisen 100-vuotisjuhlan johdosta.

Meidän - saamelaiskäräjien ja Suomen, Ruotsin ja Norjan hallitusten - yhteisenä tavoitteenamme on purkaa rajaesteitä ja helpottaa saamelaisten yhteistyötä Pohjoismaissa.

Iloksemme voimmekin todeta, että olemme saaneet päätökseen neuvottelut yhteispohjoismaisesta saamelaissopimuksesta. Sopimuksen tavoitteena on, että voimme vahvistaa saamelaisten oikeuksia ja yhdenmukaistaa säännöksiä kaikissa kolmessa maassa.

Seuraavaksi saamelaiskäräjät käsittelevät ehdotuksen pohjoismaiseksi saamelaissopimukseksi. Vasta kun saamelaiskäräjät ovat sen hyväksyneet, Suomen, Ruotsin ja Norjan hallitukset voivat jatkaa työtään allekirjoittaakseen ja ratifioidakseen sopimuksen.

On ilahduttavaa nähdä näin suuri joukko saamelaisia kaikkialta Saamenmaasta kokoontuneena Trondheimin saamelaistapaamiseen juhlimaan ensimmäisen kokoontumisen 100-vuotispäivää. Toivotamme kaikille hyvää juhlaa."

Jari Lindström
Sivun alkuun