Hoppa till innehåll
Media

Gemensam hälsning vid samemötet i Trondheim

justitieministeriet
Utgivningsdatum 7.2.2017 14.33
Pressmeddelande

Sametingspresidenterna och ministrarna med ansvar för samiska spörsmål har i dag träffats i norska Trondheim för att fira 100-årsdagen för det första samiska landsmötet. Finland representerades av kanslichef Asko Välimaa. Vid tillställningen kom man med följande gemensamma hälsning:

"Sametingspresidenterna och ministrarna med ansvar för samiska spörsmål önskar alla samer lycka till med markeringen av Tråante 2017.

Vi - både sametingen och regeringarna - har ett gemensamt mål om att riva gränshindren och förenkla samarbetet mellan samerna i våra nordiska länder.

Vi är därför glada över att vi nu är klara med förhandlingarna om en gemensam nordisk samekonvention. Målet med denna konvention är att stärka samernas rättigheter och få mer harmoniserade rättsregler i våra tre länder.

Nu ska sametingen behandla förslaget till nordisk samekonvention. Det är först när sametingen har gett sitt godkännande till konventionen som regeringarna i de tre länderna kan gå vidare i arbetet med att underteckna och ratificera konventionen.

Det är en glädje att se att så många samer från alla delar av Sápmi nu är samlade i Tråante i Trondheim - för att fira 100-årsdagen av det första samelandsmötet. Vi önskar alla ett trevligt firande."

Jari Lindström
Tillbaka till toppen