Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Turvapaikkavalitusten käsittely esitetään hajautettavaksi neljään hallinto-oikeuteen

Oikeusministeriö
10.11.2016 13.48
Tiedote
Hallitus esittää, että turvapaikkavalitusten käsittely hajautetaan Helsingin hallinto-oikeuden lisäksi Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuteen. Valituksen käsittelevä hallinto-oikeus määräytyisi Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön vastuualueen perusteella.

Muutoksen taustalla on turvapaikanhakijoiden määrän merkittävä kasvu vuonna 2015. Turvapaikkaa koskevaan Maahanmuuttoviraston päätökseen voi nykyisin hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudesta. Näiden valitusten käsittely on ruuhkautunut, vaikka Helsingin hallinto-oikeuteen on palkattu lisää työntekijöitä.

Keskimääräinen käsittelyaika tulisi näissä asioissa kaksinkertaistumaan ja kasvamaan jopa yli 12 kuukauteen, ellei valitusten käsittelyä hajauteta. Hajauttamisella ja siihen liittyvillä toimilla pyritään siihen, ettei keskimääräinen käsittelyaika nousisi yli kuuden kuukauden.

Valitusten käsittelyaika vaikuttaa myös turvapaikanhakijoiden majoituksesta aiheutuviin kustannuksiin. Keskimääräisen käsittelyajan lyhenemisestä syntyvä laskennallinen säästö majoittamiskustannuksissa voi olla kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

Esityksen mukaan lainmuutos tulisi voimaan vuoden 2017 alussa tai kuitenkin mahdollisimman pian alkuvuodesta 2017. Helsingin hallinto-oikeudessa tuolloin vireillä olevat turvapaikkavalitukset käsiteltäisiin uusien säännösten mukaan määräytyvässä hallinto-oikeudessa. Tämä olisi tarpeen joutuisan käsittelyn turvaamiseksi. Asiat, joissa on toimitettu suullinen käsittely tai jotka on jo istunnossa ratkaistu, käsiteltäisiin kuitenkin loppuun Helsingin hallinto-oikeudessa.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Arja Manner, puh. 02951 50450,
ylitarkastaja Anu Koivuluoma, puh. 02951 20228, sähköpostit: [email protected]

Sivun alkuun