Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä ei yksimielinen vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalien yhdistämisestä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2017 10.42
Tiedote

Puoluesihteereistä koostunut oikeusministeriön asettama työryhmä on selvittänyt edellytyksiä vuoden 2019 vaalien yhdistämiseksi. Työryhmän enemmistö katsoo, että eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit olisi järkevää yhdistää kertaluonteisesti vuonna 2019, mikäli europarlamenttivaalit toimitetaan viimeistään toukokuussa.

Koska asiasta ei kuitenkaan ole riittävää parlamentaarista yksimielisyyttä työryhmän keskustelun pohjalta ja koska perustuslakiasiantuntijat pitävät tärkeänä parlamentaarista yksimielisyyttä, esityksellä eduskuntavaalien siirtämiseksi europarlamenttivaalien yhteyteen ei välttämättä ole edellytyksiä.

Näin ollen työryhmä jättää oikeusministerin harkittavaksi, onko esitystä vaalien yhdistämisestä tarkoituksenmukaista viedä eteenpäin.

Työryhmä luovutti mietintönsä tänään oikeusministeri Antti Häkkäselle.

Säännönmukaisen aikataulun mukaan seuraavat eduskuntavaalit ovat 14.4.2019 ja seuraavat europarlamenttivaalit 9.6.2019. Europarlamenttivaalien ajankohdasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta. Koska säännönmukaisen vaalipäivän viikonloppuun osuu helluntai, on mahdollista, että EU:n neuvosto siirtää vaalipäivää. Tämä edellyttää jäsenmaiden yksimielistä päätöstä neuvostossa. Europarlamenttivaalien ajankohta määräytyy lopullisesti viimeistään kesäkuussa 2018.

Lisätietoja:
työryhmän puheenjohtaja, puoluesihteeri (kesk.) Jouni Ovaska, puh. 010 289 7010, ja
työryhmän sihteeri, ylitarkastaja Heini Huotarinen, puh. 02951 50127

Antti Häkkänen
Sivun alkuun