Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä valmistelemaan oikeusprosessien keventämistä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2016 9.59
Tiedote
Oikeusministeriö on asettanut työryhmän kehittämään keinoja oikeudenkäyntiin liittyvien käytäntöjen keventämiseksi sekä rikos- että riita-asioissa.
Työryhmän tulee valmistella ehdotukset ratkaisukokoonpanojen keventämiseksi käräjäoikeuksissa, hovioikeuksissa ja korkeimmassa oikeudessa. Tässä vaiheessa toimeksianto ei kuitenkaan koske lautamiesjärjestelmän muuttamista. Tältä osin toimeksiantoa saatetaan täydentää, kun lautamiesjärjestelmää koskeva poliittinen arviointi on tehty.

Työryhmän tulee lisäksi valmistella ehdotukset, joilla lievennetään syytetyn velvollisuutta olla henkilökohtaisesti läsnä oikeudenkäynnissä sekä lisätään videokuulemisen käyttöä tuomioistuimissa.

Työryhmä arvioi myös rikosasioiden kirjallisen menettelyn käytön laajentamista käräjäoikeudessa siten, että käsittely selvissä asioissa kevenee ja tiivistyy.

Työryhmän asettamisen taustalla ovat hallitusohjelman tavoitteet, joiden mukaan oikeusprosesseja nopeutetaan ja mahdollistetaan tuomioistuinten keskittyminen ydintehtäviinsä, lyhennetään tuomioistuinten käsittelyaikoja muun muassa joustavoittamalla tuomioistuinten kokoonpanosäännöksiä sekä edistetään tuomioistuinten digitalisoimista mm. lisäämällä videokuulemisen käyttöä.

Työryhmän tehtävät pohjaavat oikeudenhoidon uudistamisohjelmaan sekä oikeusministeriössä ministeri Jari Lindströmin johdolla kesän 2016 aikana koostettuun oikeudenhoidon kehittämisohjelmaan.

Oikeusprosessien keventämistä koskeva oikeusministeriössä laadittu arviomuistio oli keväällä lausuntokierroksella. Työryhmän tulee työssään ottaa saatu palaute ja kehittämisehdotukset huomioon.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Kirsi Pulkkinen, puh. 02951 50438 (sähköposti: [email protected]), ja
lainsäädäntösihteeri Liisa Ojala, puh. 02951 50156 (sähköposti: [email protected])

Sivun alkuun